Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

(Ne)volja naroda

21.10.2010. 22:00


Nisu se ni utišale polemike oko saborskog mandata bivšeg premijera Ive Sanadera kojega, iako u zadnjoj klupi, čeka zastupničko mjesto, a već se serviralo novo prepucavanje, ono između sindikata i Ustavnog suda.
Pod lupu je došla (ne)volja naroda.
U uljuđenim demokracijama gotovo nezamislivo, sindikat je Ustavni sud nazvao lakrdijaškim, a iz Ustavnog suda su sindikatu očitane bukvice o zakonu i redu. Povrijeđeni sindikalci priprijetili su štrajkom, peticijom za prijevremene izbore, a predsjednik HUS-a Ozren Matijašević aludirao je na političnost Ustavnog suda.
Sve se zakuhalo zbog odluke Ustavnog suda da se ne treba održati referendum o Zakonu o radu ako Vlada u roku od godinu dana ponovno ne “ponudi” slične izmjene i dopune ZOR-a.
Mnogi političari, indikativno, osim onih iz HDZ-a, “u rukavicama” su, pak, kritizirali Ustavni sud stajući uz sindikat i objašnjavajući kako je proglašavanjem beskorisnim preko 700 tisuća potpisa za referendum, pogažena volja naroda, a iz sindikata su odapeli “ubojite strijelice” – da se radi o pucnju u demokraciju i da će oni na to znati žestoko odgovoriti.
Predsjednik Josipović također bi drugačije presudio, no ne dovodi u pitanje odluku Ustavnog suda, iako na sva usta zaziva poštivanje volje građana i mogućnost slobodnog i demokratskog izjašnjavanja pa i protestiranja.
Trenutačno su odlukom Ustavnog suda zadovoljni u HDZ-u jer su spustili na zemlju sindikat koji se osokolio na krilima potpore građana, a pri tom se potisnula činjenica da se ujedno, glasovanjem za referendum, glasovalo protiv Vlade. Odlukom o nepotrebnosti referenduma, razumljivo je, sindikati su izazvani, no “svađa” sindikata i Ustavnog suda može se sagledavati u širem kontekstu jer ogorčenje sindikata koristi oporba pa se sa svih strana puše na (ne)povjerenje Vladi.
Istodobno premijerka Kosor osim držanja pod kontrolom Vlade, mora držati na okupu HDZ kojega su dobro protresle afere i pozivati na ono malo dostojanstva u politici koje je odolilo korupciji, a to s razjarenim sindikatom, osiromašenim građanima, teretom remetinačkih stanara, i “nakostriješenom” oporbom nikako neće biti lako.
Onaj tko previše kukuriče završi u loncu, ironično je poručio Andrija Hebrang, predsjednik Kluba HDZ-a oporbi koja je pokrenula pitanje povjerenja predsjednici Vlade Jadranki Kosor, kao da i sam ne vidi da politički lonac u posljednje vrijeme ključa toliko da bi se mnogi mogli opeći.
Dok u političkoj kuhinji kuhaju naveliko “stari”, već dobro situirani političari, narod je sve gladniji.
Dok je zemlja klizila u duboku krizu, dok su nestajali milijuni, neki se preko noći bogatili nadahnuti političkim pozicijama i vezama, a neki ostajali bez pola, na ulici, štrajkali glađu, prosvjedovali, Željezaru se slalo u “staro željezo”, Kamenskom stavljao kamen oko vrata… nije se ovako orkestrirano i predizborno pozivalo na poštivanje volje naroda. A jasno je da brdo lošega što se u posljednje vrijeme otkriva i događa nikako nije ono što bi bila volja naroda.
 Nitko građane ništa ne pita osim kada su izbori, a tada se za njih grade kule u oblacima, sa svih strana obećava nemoguće samo da bi se zasjelo na vlast, a onda se opet ne vodi računa o volji naroda. U tome je velika nevolja!