Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Predstava koja nalikuje našoj svakodnevici

21.10.2010. 22:00
Predstava koja nalikuje našoj svakodnevici


Drugom niti radnje, koju slobodno možemo nazvati mito i korupcija među žandarima i vlastima, može se reći da je Čaruga, čini se, odigrana u pravo vrijeme, a situacija iz predstave neobično nalikuje današnjici našeg društva


Izvrsna izvedba, vrhunski glumci i publika nasmijana do suza epiteti su koji opisuju atmosferu s otvorenja kazališne sezone 2010./11. Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru. Britki Kušanov humor u kvalitetnoj komediji Čaruga držao je publiku budnom dva i pol sata za vrijeme trajanja predstave. Glumci Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba pokazali su se u punom sjaju, a osobito su se iskazali Milan Pleština u ulozi simpatičnog harambaše Jove Stanisavljevića Čaruge te Dušan Goljić u ulozi seljaka Josipa Zeljića. Kroz glavnu okosnicu radnje, pokušaj pohlepne žene Ankice koju je igrala odlična Vlasta Ramljak, da se riješi svoga supruga veleposjednika Juraja Ardonjaka (Danko Ljuština) protežu se još mnogi problemi i licemjerje društva kojem se Kušan majstorski narugao. Drugom niti radnje, koju slobodno možemo nazvati mito i korupcija među žandarima i vlastima, može se reći da je Čaruga, čini se, odigrana u pravo vrijeme, a situacija iz predstave neobično nalikuje današnjici našeg društva. Glavni negativac u predstavi, hajduk Čaruga, zapravo je nespretnjaković koji sanja da ode u Chicago i profesionalno se bavi ubijanjem, predstavlja simbol borbe malog čovjeka protiv moćnijeg bogataša, modernog Robin Hooda. Iza maske okrutnog razbojnika krije se zapravo simpatični sanjar koji nasmijava publiku zapomažući jer se posjekao nožem ili jer je jedini razbojnik koji ništa ne vidi bez naočala koje odbija nositi.
Osim glavnih uloga salve smijeha izazvala je i Ana Begić u ulozi Tonke, Dušan Bućan u ulozi žandarmerijskog desetnika Adama Žažića te Goran Grgić u ulozi Ankičinog izigranog ljubavnika, mjernika Borisa Možbolta. Jednu od ponajboljih izvedbi imao je i Žarko Potočnjak u ulozi Ardonjakova tajnika Miroslava Frankića koji je još jednom pokazao zašto je legenda hrvatskoga glumišta.
Niz zapleta, slučajnosti i nesporazuma dovode do komičnih situacija koje je Kušan doveo do vrhunca karikaturalnim prikazivanjem mana likova koje ocrtavaju pojedine slojeve društva. Da paradoks na kraju bude veći kažnjeni su gotovo svi, osmi kolovođe Ankice koja se udaje za žandarmerijskog kapetana Nikolu Giljetića (Ivan Brkić). Razbojnik Čaruga se jedini izvlači kao potpuno nevin u čitavoj situaciji, a jedini nevini, seljak Josip Zeljić biva kažnjen najstrože, kako to i dolikuje seljacima vješanjem.
Iako situacija iz predstave nalikuje našoj današnjici kojoj bismo se, također čitajući u novinama, mogli barem dobro nasmijati nadajmo se da će završiti s nešto više optimizma od Kušanove Čaruge.