Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvo istraživanje mirila, velebitskog fenomena

21.10.2010. 22:00
Prvo istraživanje mirila, velebitskog fenomena


Mirila su važan dio naše kulture a lokaliteti u narodu oduvijek izazivaju poštovanje kao sveta mjesta na kojima žive duše. Do danas se ne zna puno o njima, kako su nastala i što sve predstavljaju, ali postala su važan objekt istraživanja stručnjaka


Rad Narodnog muzeja u Zadru gotovo svakodnevno promovira kulturne djelatnosti. Jedno od takvih događanja bilo je i predstavljanje knjige “Mirila” skupine autora organizirano danas u prostoru Etnološkog odjela Narodnog muzeja u Zadru. Knjiga “Mirila” nastala je u suradnji Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru, Turističke zajednice općine Starigrad te Nacionalnog parka Paklenica. Autori knjige su Andrej Pleterski, Katja Hrobat, Radomir Jurić, Mario Katić, Mario Šlaus, Benjamin Štular, Mirjana Trošelj te Tomo Vinšćak.
O knjizi su govorili Andrej Pleterski, Mirjana Trošelj i Mario Katić.
– Radi se u o pionirskoj knjizi. Ovo je prvi put da je jedna pojava poput mirila sustavno interdisciplinarno istraživana i prvi put da se ovaj fenomen uopće istraživao. Tko god u budućnosti bude istraživao ovaj ili se bavio sličnim fenomenima morat će početi od ove knjige. Radi se o arheološko-etnološko-povijesnom pristupu uz analiziranje ornamenata mirila s povijesno umjetničkog aspekta, objasnio je jedan od autora i organizator promocije Mario Katić s Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru.
Inicijativa za nastanak knjige krenula je od Andreja Pleterskog iz slovenske Akademije znanosti i umjetnosti te Gorana Pavela Šanteka, tadašnjeg pročelnika Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju u Zadru koji su napisali jedan projekt o istraživanju fenomena mirila te su na suradnju pozvali stručnjake koji se javljaju kao autori ovoga djela. Ovom knjigom fenomen mirila po prvi puta je donekle istražen, a građa o njima sakupljena je na jednom mjestu. Mirila su važan dio naše kulture a lokaliteti u narodu oduvijek izazivaju poštovanje kao sveta mjesta na kojima žive duše. Do danas se ne zna puno o njima, kako su nastala i što sve predstavljaju, ali postala su važan objekt istraživanja stručnjaka iz različitih polja te važan turistički promotor područja na kojima se nalaze te na kojima fenomen još uvijek živi.
Zahvaljujući objavi i radu na ovoj knjizi potaknuto je pokretanje još nekoliko projekata koji za cilj imaju evidentiranje lokaliteta i očuvanje mirila na području Bukovice i Kotara. Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka, a mogla se kupiti po promotivnoj cijeni na samoj promociji dok je jedan dio za daljnju distribuciju otkupio i Nacionalni park Paklenica.