Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gašenjem požara turistima osigurali miran odmor

Autor: Siniša Klarica

21.10.2012. 22:00
Gašenjem požara turistima osigurali miran odmor

Foto: Marin GOSPIĆ



Protupožarna eskadrila 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO dobitnik je posebnog priznanja za izuzetan doprinos i pomoć u sigurnom odvijanju turističke sezone koje dodjeljuje Organizacijski odbor Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije u sklopu akcije “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2012.”. Ovim priznanjem odaje se zahvala svim pripadnicima eskadrile na iznimnim naporima u akcijama gašenja požara tijekom ljetnih mjeseci čime su doprinijeli sigurnosti imovine i građana Republike Hrvatske i turista koji ljetuju u Hrvatskoj.
U sklopu manifestacije “Dani hrvatskog turizma 2012.”, priznanje su u Dubrovniku preuzeli zapovjednik protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković (pilot), natporučnik Vedran Vedrić (tehničar) i satnik Milan Došen (pilot).
Protupožarna eskadrila (PPE) stacionirana je u vojarni Zemunik u sastavu 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. U svom sastavu ima šest Canadaira CL 415, dva Airtractora AT 802 F i tri Airtractora AT 802 A Fireboss. PPE osigurava obuku kopilota, kapetana, probnih pilota, nastavnika letenja i letača mehaničara na avionima Canadair CL 415, Airtractor AT 802 A, AF i AT 802 Fireboss za gašenje požara na kopnu, priobalju i otocima, te obuku zrakoplovnih tehničara za održavanje tehnike u I. i II. stupnju.
Kako se moglo čuti na svečanosti, u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, od 15. svibnja do 1. listopada PP eskadrila sudjelovala je u gašenju 329 požara. To je najveći broj intervencija u jednoj PP sezoni na požarištima do sada. Najviše požara bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a snage Protupožarne eskadrile sudjelovale su i tri puta u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. U tom je razdoblju ostvareno više od 2400 sati naleta, od čega 1600 sati u izravnom gašenju požara i protupožarnom izviđanju.
U zadnjih pet godina PPE sudjelovala je u gašenju više od 1300 požara izbacivši na požarišta vodu koja odgovara pokrivnom prostoru oko 18000 nogometnih igrališta.