Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grad Benkovac zadužuje se 2,1 milijun kuna i poskupljuje vodu za dvije kune

Autor: Velimir Brkić

21.10.2012. 22:00
Grad Benkovac zadužuje se 2,1 milijun kuna i poskupljuje vodu za dvije kune

Foto: Velimir BRKIĆ



Investitora ima, ali nema struje. HEP je dovođenje električne energije do zone odbio, pa će to morati učiniti Grad i pritom se kreditno zadužiti za 2,1 milijuna koje će zapravo vraćati investitori kroz komunalna i druga davanja, pojasnio je benkovački gradonačelnik Branko Kutija
Benkovački vijećnici na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno su donijeli odluku o kreditnom zaduženju u visini 2,1 milijun kuna za dovođenje glavnog električnog voda u poslovnu zonu Šopot.
– Dobra je vijest da je završila rekonstrukcija HEP-ove trafostanice TS 110/10 kV Benkovac izgrađene 1988. godine. Loša je vijest da je kabel umjesto do Poslovne zone Šopot došao tek do želježničke postaje, istaknuo je benkovački gradonačelnik Branko Kutija.
Vodoopskrba
Velika poslovna zona Šopot ne može se u potpunosti pokrenuti jer nije sasvim riješena opskrba električnom energijom. Parcele u ovoj zoni otkupilo je 18 investitora, međutim da bi se objekti počeli raditi, trebalo bi izgraditi dovodni kabel od trafostanice 110 kV Benkovac do poslovne zone Šopot.
– Investitora ima, ali nema struje. HEP je dovođenje električne energije do zone odbio, pa će to morati učiniti Grad i pritom se kreditno zadužiti za 2,1 milijuna koje će zapravo vraćati investitori kroz komunalna i druga davanja, pojasnio je Kutija.
Odluka o naknadi za razvoj benkovačkog vodoopskrnog područja, odnosno ravnomjernu gradnju komunalnih vodnih građevina, učešća u financiranju projekata za dobivanje sredstava iz EU fondova te otplatu vodokomunalnih kredita, sve kategorije potrošaća će koštati dvije kune po “kubiku” isporučene vode.
Na sjednici je nazočilo 13 vijećnika, nedostajali su Svemir Vrsaljko (HDZ) i Milenko Marinović (HNS). Sjednici kojom je predsjedala predsjednica Gradskog vijeća Maja Brkljača nazočili su i dogradonačelnici, Mirko Erstić i Miloš Ćiritović, te gradski pročelnici.
– Izradom UPU-a trgovačke zone Kukalj definirana je granica, prostorni raspored te način uređenja građevinskog područja potrebnog za funkcioniranje Benkovačkog sajma. Rješavanje imovinskopravnih odnosa glavni je uvjet za dobivanje sredstava iz EU fondova za rekonstrukciju i izgradnju Benkovačkog sajma, sajma za 21. stoljeće, kazao je Kutija.
Europski Benkovački sajam
O starom-novom Benkovačkom sajmu govorio je arhitekt Nebojša Vejmelka.
– Izgradit će se građevine sa ugostiteljkim sadržajima, sanitarni čvorovi, amfiteatar na čijem će katu biti uprava sajma, autohtona dalmatinska kuća s ugostiteljskim sadržajima, aukcijska dvorana za izlaganje i prodaju stoke, građevina za izolaciju bolesnih životinja, kanalizacija, vodoopskrba, pješački ulaz, ulaz za vozila, parkiralište kapaciteta 584 parkirališna mjesta te 168 mjesta za traktore, kombije i kamione, nabrajao je Vejmelka.
Donesena je odluka u učlanjivanju u Lokalnu akcijsku grupu Laura sa sjedištem u Biogradu na Moru. LAG djeluje na području Zadarske županije i pokriva područje 13 jedinica lokalne uprave, gradovi Benkovac i Biograd te 11 općina, dok je 24 člana iz poslovnog i civilnog sektora. Prema izvješću resornih ministarstava i LEADER mreže Hrvatske, čija je svrha djelovanja unaprijediti kvalitetu života u ruralnom prostoru, LAG “Laura” je zasad najuspješnija od 40-ak osnovanih LAG-ova u Hrvatskoj.
– Pomoću LAG-a lakše se dolazi do novca iz EU fondova, naglasio je benkovački gradonačelnik.
Usvojena je usklađena odluka o izboru članova vijeća mjesnih odbora kojih na benkovačkom području ima čak 41. Postupak izbora je pojednostavljen i pojetinjen. Posljedni izbori bili su u svibnju 2010. godine.


Glišo Rnjak se vratio i optužio “Pupavca”


Nakon više od pola godine zbog zdravstvenih razloga u vijećničke klupe se vratio Gligorije Glišo Rnjak (DPS). Vijećnik srpske nacionalne manjine je krajem svibnja na 19. sjednici u odsutnosti razriješen dužnosti potpredsjednika Vijeća. Za HDZ – ovu većinu to je bilo nužno jer svojim, objasnili su tada, predstavkama i istupima kontinuirano opstruira rad Gradskog vijeća i potiče tenzije koje ne doprinose pozitivnoj klimi.
Rnjak se nije požalo na smjenu već na to da nije dobio obrazloženje odluke. Htio je uputiti i pitanje vijećnicima, svojim bivšim kolegama iz SDSS-a Rajku Kukavici i Željku Bajalici koji su pri odluci o njegovom razrješenju bili suzdržani. Međutim predsjednica Vijeća Maja Brkljača nije dozvolila pitanja vijećnik vijećniku na aktualnom satu već samo pitanja gradskom čelništvu. Rnjak je potom ustvrdio kako će onda pitanje postaviti njihovom šefu “Pupavcu”, kako oslovljava lidera Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca (SDSS). Rnjak “Pupavcu” spočitava da je glavni kočničar povratka Srba navodeći pritom onemogućavanje rada šest poljoprivrednih zadruga, optužuje ga za bojkot njegovih projekata, kaže, za olakšavanje života Srbima.




Građanski neposluh zbog tv-signala


Jedno od vijećničkih pitanja na aktualnom satu bilo je u svezi lošeg prijema televizijskog signala na benkovačkom području: “Je li to zaista igra u korist Max TV-a o kojoj se glasno priča, a u kojoj uvijek ispašta krajni korisnik, vlasnik prijemnika koji je prisiljen plaćati dvostruku preplatu, i za HTV i za Max TV “, upitao je vijećnik Tomislav Bulić.
Bilo kako bilo, Županijskoj skupštini uputit ćemo prijavak, odluku Vijeća da žurno uruče prigovor nadležnim institucijama, Ministarstvu prometa, Vijeću za elektroničke medije, Odašiljačima i vezama te HAKOM-u, te da im dostave snimku smetnji i zatraže žurno rješavanje problema. Ako se problem ne riješi do kraja godine ne preostaje nam ništa drugo već građanski neposluh, neplaćanje televizijske preplate, najavio je gradonačelnik Kutija.