Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izlječivost 80 posto!

Autor: Valentina Mlađen

21.10.2012. 22:00
Izlječivost 80 posto!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Izlječenje koje je prije 20 do 30 godina bilo svega 30 posto sada je preko 60 posto. Velik broj bolesnika preživi i ima sasvim normalan život jer kemoterapija koja se dobiva kod ovih bolesti nije toliko agresivna, kaže dr. Bašić-Kinda
Za razliku od mnogih drugih bolesti koje su još uvijek, nažalost, neizlječive, za hematološke bolesti postoje brojni novi lijekovi i one su praktički u 80 posto slučajeva postale izlječive bolesti. Zbog toga je važno da ih ljudi na vrijeme prepoznaju, rekla je dr. Sandra Bašić-Kinda, dr. med., internistica-hematologinja na Klinici za unutarnje bolesti Zavoda za hematologiju KBC-a Rebro.
Ona je bila dio tima koji je u subotu u Zadru, prvo informativnim štandom na Narodnom trgu ispred Gradske lože a potom i na seminaru održanom u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, predstavljao Zadranima hematološke bolesti, od načina kako ih prepoznati ako od njih bolujemo pa do toga kome se treba javiti i gdje se liječiti.
Akciju je organizirala Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) realizacijom projekta “Znanjem do zdravlja”, u sklopu kojega u gradovima Hrvatske, u kojima postoje hematološki odjeli, za lokalno stanovništvo održava predavanja o hematološkim bolestima, psihoonkološkoj potpori i sličnim temama.
Dr. Bašić-Kinda naglasila je kako su hematološke bolesti na sreću još uvijek dosta rijetke te svega 350 do 500 građana u Hrvatskoj godišnje oboli od hematoloških bolesti, no ono što je važno jest činjenica da je samo izlječenje napredovalo velikom brzinom.
– Izlječenje koje je prije 20 do 30 godina bilo svega 30 posto sada je preko 60 posto. Velik broj bolesnika preživi i ima sasvim normalan život jer kemoterapija koja se dobiva kod ovih bolesti nije toliko agresivna kao kod nekih drugih i često ne ostavlja značajne posljedice, kaže dr. Bašić-Kinda.
Ono što je važno, a što je istaknuto i tijekom akcije, jest na vrijeme ih uočiti i liječiti. Neki od simptoma koji mogu biti povezani s hematološkim bolestima jesu opći simptomi kao što su slabost, nemoć, umor, gubitak kondicije, dok se limfomi, jedna od najčešćih hematoloških bolesti, manifestiraju pojavom limfnih čvorova, dakle otoka na vratu, preponama, pod pazuhom i otokom trbuha, navela je liječnica.
Tijekom seminara u Svečanoj dvorani, predavanja u Zadru održali su hematolog i internist prof. dr. sc. Boris Labar, mr. sc. Velka Gverić-Krečak iz Opće bolnice Šibenik, Glavna sestra Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KB Merkur u Zagrebu Ljiljana Pomper, dr. Sandra Bašić-Kinda, zadarski psihijatar dr. Ante Gilić, a prikazan je i dokumentarno-autobiografski film “Klasa optimist” članice udruge Lane Šarić.