Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Neke žene ni ne znaju da boluju od osteoporoze

Autor: Valentina Mlađen

21.10.2012. 22:00
Neke žene ni ne znaju da boluju od osteoporoze

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Želimo uključiti žene i pomoći im da znaju na koji način prevenirati osteoporozu, kada o njoj razmišljati i odlučiti se za testiranje, kako razmišljati i suočiti se s tom bolešću, rekla je Žana Mišević, predsjednica udruge
Tradicionalno na Svjetski dan osteoporoze, obilježen u subotu, Udruga za osteoporozu Zadar postavila je na Narodnom trgu, ispred Gradske lože, edukativni štand, a članice udruge odgovarale su na pitanja, dijelile promotivne materijale i savjete.
Osteoporoza je smanjenje koštane mase koje čini kosti krhkima i lako lomljivima. Zahvaća uglavnom žene u menopauzi, rjeđe muškarce i vrlo rijetko djecu. Najkorisniji postupak u dijagnostici osteoporoze je mjerenje koštane mase, ali još važnija je preventiva kojom se mogu izbjeći najneugodnije posljedice osteoporoze – lomovi.
– Želimo uključiti žene i pomoći im da znaju na koji način prevenirati osteoporozu, kada o njoj razmišljati i odlučiti se za testiranje, kako razmišljati i suočiti se s tom bolešću, rekla je Žana Mišević, predsjednica udruge. Upozorila je kako žene s ulaskom u menopauzu moraju početi razmišljati o svom zdravlju i pobrinuti se da im život bude što kvalitetniji.
– Apeliramo da osteoporoza nije bolest koja se ne može liječiti i nije bolest koja se ne može prevenirati, kaže Mišević.
Dok su neke žene odlično educirane, okružene dobrim timom obiteljskog liječnika, ginekologa i fizijatra, pa će se testirati po ulasku u menopauzu, mnoge o osteoporozi čuju tek tijekom ovakvih akcija. Mišević kaže kako je i u udrugu nedavno ušlo nekoliko žena koje su čule da se tamo radi prevencija osteoporoze, a da nisu ni znale da od nje boluju.
Udruga za osteoporozu Zadar djeluje već nekoliko godina, a poseban naglasak imaju na prevenciju osteoporoze te se tako u udruzi održavaju i TAE-DO vježbe koje su članice demonstrirale u subotu pokaznom vježbom na Pozdravu suncu. Svi zainteresirani za više informacija mogu se javiti na broj telefona udruge 333-468, ili doći u udrugu u prostorijama Poliklinike Lozo ponedjeljkom, srijedom i petkom od 12 do 16 sati te utorkom i četvrtkom od 18 do 21 sat. Tamo će vam rado dati savjete kako prevenirati bolest ili kako i s osteoporozom kvalitetno živjeti.
– Prevencija je obavezna, dakle zdrav život, dobra prehrana, izbjegavati loše navike kao što su cigarete, alkohol i slično te tjelovježbom pojačati svoje tijelo i imunitet, ljeti se izlagati suncu, plivati, šetati – biti aktivan, savjetuje Mišević.