Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Samo pukom srećom strop mu nije pao na glavu

Autor: Suzana Bandić

21.10.2012. 22:00
Samo pukom srećom strop mu nije pao na glavu

Foto: Marin GOSPIĆ



Gospodin Smolić uvrijedio se što ja nisam dozvolio da mi popravke otklone njegovi, za te poslove, nestručni radnici. Međutim, kako tvrtku “Nova Suha” i njezina direktora smatram odgovornima za ovo što se dogodilo, jer nisu zgradu održavali kako treba, očekujem da me obeštete, istaknuo je Malik
Samo pukom srećom nitko nije nastradao kad se koncem lipnja Boži Maliku, stanaru zgrade u Ulici dr. Franje Tuđmana 26a, urušio strop u dijelu dnevnog boravka. Da cijela stvar bude i gora, on je godinama unatrag upozoravao, molio pa i inzistirao na popravku krovišta koje je još od 1999. godine propuštalo vlagu. Iščekujući ono najgore, koje je očito bilo smo pitanje vremena, bračni par Malik živio je u strepnji, a prije svakog puta, pa makar i na dan-dva, pod i namještaj u dnevnoj sobi zaštićivali su najlonskim folijama.
“Nova Suha” nema sluha
– Bio sam sa suprugom u Zagrebu kad me nazvao moj susjed i rekao mi što se dogodilo. Odmah sam se uputio u Zadar, a kad sam došao na vrata dnevnog boravka, imao sam što vidjeti. Stropna žbuka izmiješana s trstikom obrušila se u većem dijelu prostorije na pod i po namještaju. Da cijela stvar bude još i gora, meteorolozi su najavljivali novu kišu, a osim zatečenog stanja i loše vremenske prognoze, imao sam još veći problem s tvrtkom koja upravlja našom zgradom i njezinim direktorom Davorom Smolićem, kaže Malik pojašnjavajući kako je riječ o tvrtki “Nova Suha” kojoj plaća stambenu pričuvu. Ta bi tvrtka sukladno potpisanom ugovoru trebala uklanjati sve kvarove i probleme koji se odnose na zajedničke dijelove zgrade, pa tako i na krov koji je još koncem devedesetih počeo propuštati vodu. Na taj problem on i njegova supruga ukazivali su, kaže, Davoru Smoliću u nekoliko navrata. Neki radovi su potom i izvođeni na krovištu, no bez uspjeha. Razlog neuspjehu ovaj umirovljeni inženjer vidi i u nestručnom kadru koje je za te poslove angažirala tvrtka “Nova Suha” i koji su prema izdanim računima za “krpanje” krovišta u 11 godina utrošili 52 tisuće kuna.
– To nisu bili stručni hidroizolateri pa je zapravo bilo i za očekivati da će se dogoditi ovakvo što. Ja sam i pismeno, a i usmeno u nekoliko navrata od gospodina Smolića tražio da angažira profesionalce. On se oglušivao pa sam ih nakon urušavanja bio prisiljen sam angažirati. Prije nego sam to učinio, od njega sam zatražio narudžbenice za specijalizirane firme koje sam pronašao kao izvođače pojedinih vrsta radova počevši od gipsarskih, pećarskih, soboslikarskih, zatim za čišćenje trosjeda, fotelja i tepiha i slično. Ali gospodin Smolić nam je to odbio dati nakon čega je prekinuo i svaku komunikaciju s nama, požalio se Malik dodajući kako je stoga bio prisiljen stvar uzeti u svoje ruke i sve to sam platiti iako uredno plaća stambenu pričuvu godinama. Stoga je račune za izvedene radove proslijedio direktoru Smoliću koji se, ističe Malik, nije kao upravitelj zgrade udostojio sve to vrijeme niti informirati je li on i na koji način riješio svoj nemali problem.
– Gospodin Smolić uvrijedio se što ja nisam dozvolio da mi popravke otklone njegovi, za te poslove nestručni radnici. Međutim, kako tvrtku “Nova Suha” i njezina direktora smatram odgovornima za ovo što se dogodilo, jer nisu zgradu održavali kako treba, očekujem da me obeštete, istaknuo je Malik dodavši kako se na javni istup odlučio ne samo zbog istjerivanja pravde u svom slučaju, već i kako bi sve ostale građane koji posluju s istom tvrtkom upozorio dok je na vrijeme.
– Ogorčen sam postupcima i odnosom upravitelja zgrade, gospodina Davora Smolića, koji je ujedno i vlasnik i direktor današnje tvrtke “Nova Suha” d.o.o. iz Zadra, a do 2006. godine “Dawal-Zadar” d.o.o.. Njegov način poslovanja nakon svega što sam iskusio otkako smo s njegovom tvrtkom sklopili ugovor za održavanje zgrade mogu samo nazvati profiterskim i prevarantskim. Uredno nam šalje račune za pričuvu, a kad treba odraditi posao i uložiti taj novac, onda to izbjegava, odugovlači ili odrađuje nestručno uz minimalne troškove, a ispostavlja račune za koje sam se osobno uvjerio da su prenapuhani. Njegov rad se svodi na prijevare i neistine i to mogu dokazati, ističe Malik žaleći što se neke mjerodavne institucije nisu pozabavile tvrtkom u vlasništvu Davora Smolića.
Smolić demantira Malika
 Napomenuo je kako se on apsolutno ne drži potpisanog ugovora, kako kod izvođenja radova koje je teškom mukom uopće i poduzeo ne raspisuje javne natječaje na kojima bi se izabrao najbolji izvođač, a spomenuo je kako su stanari sami s krovišta nakon obilnijih kiša bili u nekoliko navrata usprkos radovima poduzeća “Nova Suha” metlama gurati vodu iz udubljenog dijela krovišta uzbrdo prema slivnicima.  
– Imam dokumentaciju koja ukazuje da je Smolić cijene za neke radove stavljao proizvoljno. Primjerice, 2008. godine cijene navedene kod popravka krovišta su veće od cijena tih istih radova danas, četiri godine kasnije. Nadalje, on nije koristio pravna sredstva za naplatu pričuve iako je bio obvezan po ugovoru pa pojedinci godinama nisu podmirivali svoje obveze. Međutim, on je, kako sam voli reći, kreditirao zgradu, što je nedopustivo jer nitko i ne zna s koliko sredstava i po kojoj kamatnoj stopi. Također, bez dogovora sa stanarima i bez prikupljenih ponuda izvršio je obnovu i bojanje 1/4 površine glavnog pročelja zgrade. To je naplatio preko 11.000,00 kuna, cijene pojedinih stavki dosta su veće čak i od današnjih tržišnih cijena, a osim toga nagrdio je pročelje, nabrojio je među ostalim Malik no sve njegove navode demantirao je vlasnik “Nove suhe”, Davor Smolić ističući kako njegova tvrtka radi po propisima i sukladno zakonu.
– Upoznat sam s problemom gospodina Malika, ali to sve nije baš tako kako on iznosi. Kao prvo, loše stanje krovišta mi smo zatekli kad smo preuzeli upravljanje zgradom. Pokušali smo napraviti što je bilo moguće s onoliko sredstava koliko su imali na računu. Štoviše, ja sam uložio svoj novac i to bez ikakvih kamata, a nisam to bio obavezan, kaže Smolić dodajući da je zgrada osigurana i da bi stoga dio troškova popravka krovišta trebalo snositi osiguravajuće društvo. Njima je svu dokumentaciju potkrijepljenu još i fotografijama stanja proslijedio odmah nakon nemilog događaja, no ni do danas nikakav odgovor nije dobio.
– Osiguravajuće društvo ima svoja pravila i svoj način rada. Kad stigne procjena štete od njih i kad se oni očituju o iznosu, ja s gospodinom Malikom mogu razgovarati o naknadi štete, naglasio je Smolić, prokomentiravši najavu Bože Malika da će ga tužiti ovim riječima: “Neka tuži. To je njegovo pravo.”


Strop vlaži još od 1999. godine


– Želim istaknuti da “Nova Suha” u svom sastavu nema kvalificirane i osposobljene djelatnike za radove koje je trebalo izvesti na krovištu prije, a kasnije i u mom stanu. Uzaludni su bili moji pokušaji da s direktorom dogovorim angažman stručnih radnika, a kad sam odbio njegove, ostavio nas je da sami organiziramo i financiramo sav rad u stanu i na krovu, kaže Božo Malik dodajući kako izjavu Davora Smolića da ako ima osiguran stan odštetu za namještaj može tražiti od osiguranja, u najmanju ruku drži drskom i bezobraznom.
– S obzirom na to da posjedujem snimke stropa u sobi od 2009. godine, gdje su vlaženja započela još 1999., jasno je i nedvojbeno da “Nova Suha” taj problem nikada nije uspjela kvalitetno riješiti, a onda i tko je krivac za nastalu štetu, kaže Malik najavivši ujedno i tužbu protiv “Nove Suhe” i njezina direktora zbog naknade materijalne štete, ali i duševnih boli prouzročenih problemima zbog kojih su on i njegova supruga tri mjeseca imali uneređen život




O osiguranju


– “Nova Suha” naše je zgrade i stanove osigurala, ali premija osiguranja koju plaćaju Osiguravajućem zavodu odnosi se samo na pokriće troškova nastalih kao posljedica elementarne nepogode i pucanja cijevi, a nikako na nestručno održavanje krova što je ovdje slučaj, ističe Malik dodajući kako je to sam doznao kontaktirajući voditeljicu Odjela imovinskih šteta OZ u Zagreb.