Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jovanka će biti pored Tita u Kući cvijeća

21.10.2013. 22:00
Jovanka će biti pored Tita u Kući cvijeća


Jovanka Broz preminula je u nedjelju u 11,45 sati u Beogradu u 89. godini


Udovica bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ Jovanka Broz preminula je u nedjelju u 11,45 sati u Beogradu u 89. godini, uslijed zastoja u radu srčanog mišića, a bit će najvjerojatnije pokopana u Kući cvijeća.
Jovanka Broz preminula je nakon dvomjesečnog liječenja u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije gdje je 23. kolovoza primljena u iznimno teškom stanju i podvrgnuta reanimaciji. O njezinoj teškoj bolesti tad je saznala i javnost, s obzirom da je dotad, po tvrdnjama srodnika, odbijala ići liječniku.
“Nisam željela opterećivati ljude svojom bolešću, zato sam šutila”, rekla je Žarku Jokoviću, autoru feljtona i knjige “Moj život, moja istina”, životne ispovijesti Jovanke Broz, koja se nekoliko dana prije njezine smrti pojavila u prodaji.
Tek kad je Jovanka Broz dospjela u iznimno teško stanje i smještena na intezivnu njegu, liječnici su priopćili da boluje od raka kože i od tada su se doslovno borili za njezin život.
Jovanka Broz, rođenjem Budisavljević, bila je u braku s jugoslavenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom od 1952. do njegove smrti 1980., nakon čega je živjela u Beogradu u skoro potpunoj izolaciji.
Vrijeme pogreba bit ne naknadno objavljeno, a vlada Srbije nedavno je odlučila udovoljiti Jovankinoj želji da bude pokopana uz supruga u Kući cvijeća.
Vlada Srbija najavila je da će u ponedjeljak formirati organizacijski odbor za ispraćaj Jovanke Broz, te da će se tada odrediti mjesto i datum pogreba.
“Najverojatnije ćemo donijeti odluku da ona bude pokopana u Kući cvijeća, u susjednoj prostoriji pored središnje u kojoj je pokopan njezin suprug, nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito”, rekao je Tanjugu potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, inače jedan od rijetkih dužnosnika koji je zadnjih nekoliko godina bio u izravnim kontaktima s Jovankom Broz.
Ljajić je rekao i da su u tijeku razgovori s članovima njezine obitelji o proceduri i datumu sprovoda.
Srbijanski premijer Ivica Dačić uputio je brzojav sućuti obitelji Jovanke Broz i istaknuo da njezinom smrću “odlazi i jedan od posljednjih najpouzdanijih svjedoka povijesti naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu”.