Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najbolje novinske fotografije na jednom mjestu

21.10.2013. 22:00
Najbolje novinske fotografije na jednom mjestu


Hrvatska novinska fotografija je projekt koji obuhvaća natječaj za najbolje novinske fotografije, putujuću izložbu 100 najboljih radova i prateću fotomonografiju


U krletkama Kneževe palače u Zadru jučer je otvorena izložba Hrvatska novinska fotografija 2012. Riječ je o projektu koji je započet 2004. godine s ciljem predstavljanja radova domaćih fotoreportera pretežno vezanih za domaće motive i teme, ali i njihovo djelovanje u inozemstvu. Radovi se nagrađuju unutar propisanih kategorija na anonimnom natječaju od strane tročlanog međunarodnog žirija, čime se osigurava nepristranost i profesionalnost kao kriterij odabira najboljih ostvarenja. Hrvatska novinska fotografija je projekt koji obuhvaća natječaj za najbolje novinske fotografije, putujuću izložbu 100 najboljih radova i prateću fotomonografiju. I ove godine među nagrađenima su Zadrani. Prvu nagradu u kategoriji Priroda i okoliš dobio je Stipe Surać za fotografiju “Ribar u vrsarskoj luci pokazuje osušenoga morskog konjića”. Filip Brala iz agencije Pixsell dobio je prvu nagradu u kategoriji portret za fotografiju “General Ante Gotovina na Dan grada Zadra”.
– Drago mi je da svake godine imamo i Zadrane među nagrađenima. Volim kazati kako je Zadar prvo grad fotografije, a onda grad košarke, kazao je Zvonko Kucelin, član Izvršnog odbora Zbora fotoreportera Hrvatske. Zvonko, inače svima poznat kao urednik fotografije u Zadarskom listu još od osnutka novine, je i otvorio izložbu.
Posjetiteljima se obratila i Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, koja je izrazila zadovoljstvo što se najbolje hrvatske fotografije još jednom izlažu u ovom prostoru.
Izložba Hrvatska novinska fotografija 2012. je putujuća i uključuje desetak gradova, a da bi se ujednačili kriteriji prezentacije formati su unificirani (u okvirima 40×50 cm). Svaka je fotografija popraćena legendama na hrvatskom i engleskom jeziku da bi se i stranim posjetiteljima omogućilo participiranje na izložbi, odnosno upoznavanje s aktualnom fotografskom produkcijom u Hrvatskoj. Projekt je isključivo sponzorski financiran sa značajnim učešćem medijskih kuća, Ministarstva kulture RH, gradova i županija u kojima se izložba održava. Organizatori izložbe u Zadru su Galerija umjetnina NMZ i Zbor fotoreportera Hrvatske.
Izložba će biti otvorena do 2. studenoga 2013.