Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

S Puževima na kiselo do Europskog pjesničkog turnira

21.10.2013. 22:00
S Puževima na kiselo do Europskog pjesničkog turnira


Pjesnikinja i spisateljica za djecu, Zadranka Mirjana Mrkela hrvatska je vitezica poezije i kao takva predstavljat će Hrvatsku na Europskom pjesničkom turniru na kojem ima priliku osvojiti i titulu europske vitezice poezije.
Do ove neobične titule Mrkela je došla preko natječaja za neobjavljenu pjesmu i naslov Vitez Europskoga pjesničkog turnira, na koji se prijavila, a među anonimnim pjesmama brojnih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja njezina je odabrana kao najbolji uradak.
– Nagradu dobiva samo jedan, onaj koji osvoji ovu titulu, a turnir organizira založba Pivec iz Maribora u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca. Obuhvaćeno je sedam država dok će predstavljanja nas koji smo prošli dalje biti u nekoliko njih, pojasnila je zadarska poetesa. Promocijski predturniri održavaju se u Sarajevu, idući tjedan, a zatim u Zalaegerszegu te na koncu sam turnir u Mariboru. Pjesnici iz sedam zemalja natjecat će se za naslov “Europski vitez poezije 2013”, željeznu ružu i nagradu od tisuću eura. Nagradu dodjeljuje stručni žiri. Sudjelovat će: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Mađarska, Slovačka, Austrija i Slovenija.
Na natječaj je trebalo poslati svega jednu pjesmu, a Mrkela je poslala pjesmu o hrani zanimljiva naziva “Puževi na kiselo” koji su očito oduševili žiri ovog natječaja. Pobjednička pjesma bit će prevedena na jezike država koje sudjeluju.