Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pozlatilo se zlato i srebro Arheološkog muzeja Zadar

21.10.2016. 22:00
Pozlatilo se zlato i srebro Arheološkog muzeja Zadar


Arheološki muzej Zadar dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za 2015. godinu u kategoriji međumuzejske suradnje. Nagrada je zadarskom muzeju dodijeljena za projekt Zlato i srebro srednjeg vijeka matičnih arheoloških muzeja Republike Hrvatske, koji je realiziran u suradnji s ostalim matičnim arheološkim muzejima.
U okviru projekta “Zlato i srebro srednjeg vijeka” arheološki muzeji iz Zadra, Zagreba, Splita, Pule i Osijeka pripremili su zajedničku izložbu svojih najznačajnijih izložaka nastalih u vremenu od oko 400. do oko 1500. godine. Izložbe su pripremljene prema istovjetnom konceptu i otvorene su u svakom od matičnih muzeja istoga dana i u isto vrijeme. Katalozi i drugi izložbeni materijali oblikovani su također prema istovjetnom konceptu te u cijelosti stručno i znanstveno usuglašeni. Autor izložbe i kataloga “Zlato i srebro srednjeg vijeka u Arheološkom muzeju Zadar” je dr.sc. Radomir Jurić, a autor oblikovanja je Mario Beusan.
– Iznimno smo ponosni smo na ovu još jednu nagradu našem muzeju i priznanje struke, kao i na našeg kolegu Jurića koji je pripremio zadarsku izložbu. Svakako je to poticaj daljnjem kvalitetnom radu Muzeja, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dr.sc. Jakov Vučić.
Izložbenim projektom “Zlato i srebro srednjeg vijeka” željelo se javnosti predstaviti odabrane predmete hrvatske kulturno-povijesne baštine pohranjene u srednjovjekovnim zbirkama hrvatskih arheoloških muzeja. Iz Arheološkog muzeja u Zadru i Muzeja ninskih starina predstavljeni su zlatni, srebrni i pozlaćeni predmeti koji pripadaju ranom kršćanstvu, Istočnim Gotima, Bizantu i Hrvatima ranoga i kasnoga srednjeg vijeka u vremenskom rasponu od konca 4. i početka 5. pa do druge polovice 15. stoljeća. Ukupno je izloženo 59 predmeta, koje je tijekom trajanja izložbe razgledalo preko 20.000 oduševljenih posjetitelja.