Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvorenje Doma kulture i knjižnice

Autor: Z L

21.11.2008. 23:00
Otvorenje Doma kulture i knjižnice

Foto: Zvonko KUCELIN



Konačno otvorenje Doma kulture i knjižnice u Arbanasima bit će upriličeno u nedjelju.
Premda je to veliki događaj za svaku sredinu, ovdje to predstavlja tek dosizanje one razine koju je mjesto nekada imalo.
Naime, u Arbanasima su kulturni dom i čitaonica postojali još prije više od jednog stoljeća. Tada je, kao što je poznato u Arbanasima, kao jakom hrvatskom i pravaškom središtu, osnovan prvi ogranak Starčevićeve stranke prava za Dalmaciju, a osim toga, tu je osnovana i prva učiteljska škola u Dalmaciji na hrvatskom jeziku.
Stoga je razumljivo da se u mjestu koje je na tako zavidnoj kulturnoj razini, osnuje još davne 1896. i prva Hrvatska čitaonica. Ostala zadarska prigradska naselja tada o tome nisu mogla ni sanjati. No, zlokobne političke prilike koje su pratile Zadar u 20. st. okomile su se i na njegovo predgrađe Arbanase te je odmah poslije Prvog svjetskog rata, dolaskom Talijana, taj kulturni doseg poništen, ukinuta je Hrvatska čitaonica i moralo se čekati tek rađanje slobodne Hrvatske da mjesto ponovno dosegne onu kulturnu razinu koju je davno ranije imalo.
Pad komunizma u Arbanasima je jedva dočekan. Tada se javila ideja da Arbanasi, koji su prije više od jednog stoljeća imali svoju čitaonicu, sada ponovno dobiju takvu kulturnu instituciju.
Na mjestu stare škole sada stoji prekrasno zdanje nove knjižnice u Arbanasima.