Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Raznolikost je bogatstvo i most

Autor: Teuta Babajko Jamičić

21.11.2008. 23:00
Raznolikost je bogatstvo i most

Foto: Vedran SITNICA



Uoči Dana grada Zadra i Međunarodnog dana ljudskih prava otvaramo izložbu kojom želimo svim žiteljima Zadra i Zadarske županije približiti bogatstvo kulturne baštine sedam nacionalnim manjina koje djeluju na zadarskom području, kaže Veselko Ćakić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije
U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se svake godine obilježava 12. prosinca, jučer je u zadarskoj Gradskoj straži otvorena izložba pod nazivom “Kulturna baština nacionalnih manjina Zadarske županije”. Izložbu, koja će biti otvorena do 29. studenoga, organizirala je Koordinacija nacionalih manjina Zadarske županije pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije.
Izložbu “Kulturna baština nacionalnih manjina Zadarske županije” otvorio je Veselko Ćakić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije, a svečanosti otvaranja nazočili su dogradonačelnik Dražen Grgurović i dožupan Josip Miletić.
– Uoči Dana grada Zadra i Međunarodnog dana ljudskih prava otvaramo izložbu kojom želimo svim žiteljima Zadra i Zadarske županije približiti bogatstvo kulturne baštine sedam nacionalnim manjina koje djeluju na zadarskom području. Izložba prikazuje bogatu kulturnu baštinu sedam nacionalnih manjina prezentiranu kroz tradiconalne običaje, naradnu nošnju, slike iz etnoloških zbirki…, kaže Veselko Ćakić, zahvaljući se Gradu Zadru i Zadarskoj županiji na pokroviteljstvu, a Narodnome muzeju što je “ugostio” izložbu “Kulturna baština nacionalnih manjima Zadarske županije”.
Dogradonačelnik Dražen Grgurović na jučerašnjoj svečanosti otvaranja izložbe, istaknuo je kako je napredak društva uvelike uvjetovan razmjenom tradicije različitih nacionalnih manjima. Za to je najbolji dokaz Zadar, za koji je Grgurović kazao, kako je stoljećima bio raskrižje putovanja, gdje su se isprepletali različiti nacionalni običaji.
– Zadar je kroz stoljeća bilo kulturno i gospodarstvo središtu zahvaljujući svojemu zemljopisnom položaju, svojevrsnom sjecištu svih puteva. Ovdje su ljudi zajedno trgovali, družili, veselili… te tako razmjenjivali ideje koje su ih i vodile u budućnost. Stoga, zahvaljući i vama, nacionalnim manjinama, Zadar je danas grad u razvoju, s perspektivnom budućnosti, govori dogradonačelnik Grgurović, izražavajući nadu kako će se i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju – državu bez granica, nastaviti gradnja raznolikostima bogatog društva, društva blagostanja za buduće generacije.
Nakon Grgurovića i dožupan Josip Miletić podsjetio je na ulogu i položaj Zadra i Zadarske županije tijekom stoljeća. Prema Miletićevim riječima, oni koji su dolazili u zadarski kraj, donosili su nove običaje, istovremeno poštujući tradiciju na koju su ovdje naišli.
– Za napredak Zadarske županije, koja je jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj, uvelike su zaslužne nacionalne manjine jer su svojom raznolikošću obogatile zadarski kraj. S druge strane, upravo ta raznolikost povezala je zadarske nacionalne manjine, koje su se ujednile u projektu, časopisu “Most”, prvom takvom u Hrvatskoj, kaže dožupan Miletić, zaključujući kako bi pozitivno radno ozračje u kojemu djeluje Koordinacija nacionalnih manjina Zadarske županije, trebalo poslužiti kao obrazac, odnosno model za sva ostala društvena događanja.