Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najbolja vina Ante Škaulja i Zlatka Kaštelanca

Autor: Ivan Stagličić

21.11.2009. 23:00
Najbolja vina Ante Škaulja i Zlatka Kaštelanca

Foto: Adam VIDAS



U sklopu VINCRO-a organiziran je i sajam s brojnim štandovima vinskih, maslinarskih i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i proizvoda za poljoprivredu na kojima su sudjelovali izlagači iz Polače, Stankovaca, Zadra, Ljubača, Nadina, Ogulina, Pitomače, Karlovačke županije, zatim izlagači iz Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine
Prvi međunarodni sajam vina VINCRO 2009. održan je u petak i subotu u Polači i okupio je velik broj izlagača i posjetitelja iz Zadarske županije i svih krajeva Hrvatske kao i iz inozemstva. Na svečanosti otvaranja koju je vodio Mihovil Mijo Brkić, okupljenima u zgradi osnovne škole prvi se obratio načelnik općine Polača, Viktor Prtenjača koji je istaknuo kako će pobjednici ovogodišnjeg sajma ući u povijest kao pobjednici upravo na prvom sajmu vina te nastavio:
– Tako je svugdje na ovakvim i sličnim manifestacijama da struka ocjenjuje vina, a posjetitelji ih degustiraju, kazao je načelnik Prtenjača naglasivši kako je želja da ova manifestacija od početka postane nacionalnoga značenja s međunarodnim sudjelovanjem, mjesto susreta svih važećih čimbenika u vinogradarstvu i vinarstvu.
-Mnogi će se možda upitati zašto sajam, zašto baš u Polači? Općina Polača sa svim svojim naseljima koja joj pripadaju kao i sa susjednim naseljima, općinama i gradovima, od davnina su poznati proizvođači grožđa i vina. Do prije Domovinskog rata, devedeset i devet posto kućanstava, ne samo Polače, nego svih naselja u bližoj i daljoj okolici, bavilo se proizvodnjom grožđa i proizvodnjom vina. Međutim, jedna činjenica govori da već do Božića polovica nije imala vina u kući, a ostalih četrdesetak posto ga nisu imali do Uskrsa, samo mali broj ih je imao vina od berbe do berbe, kazao je Prtenjača i upoznao nazočne s podatkom da se nakon Domovinskog rata na ovim prostorima podiglo veoma velike površine pod trsjem, a zadnjih nekoliko godina pojavili su se i prvi proizvođači kvalitetnog i tržišno konkurentnog i zanimljivog vina, a to se dogodilo zahvaljujući dvanaest do sad održanih degustacija u Polači, kao i nekim drugim manifestacijama u drugim mjestima. Razvojni planovi Polače uvelike se temelje upravo na poljoprivrednoj proizvodnji s naglaskom upravo na proizvodnji grožđa i vina, zaključio je načelnik Prtenjača te najavio želju organizatora da se sajam ubuduće organizira u rujnu.
Skupu se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić podsjetivši kako se s maslinom i lozom u ovim krajevima živjelo otkad čovjek tu obitava i u tom je procesu bilo različitih faza, uspona i padova.
-Velik pad dogodio se tijekom socijalističke vladavine i tijekom Domovinskog rata. Nemojmo zaboraviti da je za vrijeme socijalizma svaki individualni proizvođač bio ideološki neprijatelj, a potom su došli oni još gori neprijatelji koji su nas htjeli maknuti s ovih prostora, no nakon toga dolazi ova dobra faza, faza uspona i razvoja poljoprivrednih kultura, ne samo masline nego i vinove loze te mnogih drugih, istaknuo je župan Zrilić te izrazio zadovoljstvo što se sve veći broj ljudi zainteresirao za život od svoga rada i da zemlju koju imaju stavljaju u funkciju poljoprivredne proizvodnje Župan je također podsjetio da je u proteklom periodu u posjetu Zadarskoj županiji boravilo više veleposlanika iz daljih i bližih zemalja, Malezije, Irana, Poljske, Švedske, Ukrajine i drugih koji su zainteresirani za poslovnu suradnju i izvoz vina, ribe, maslinovog ulja i sličnih proizvoda.
Kao posebni izaslanik Ministarstava poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja okupljene je pozdravio dr. sc. Vinko Milat kazavši kako već odavno gleda ovaj kraj i razmišlja o njegovim velikim potencijalima, posebice u vinogradarstvu i vinarstvu i ovaj Sajam smatra izuzetnim događajem.
-To mora biti tu. Ne u Zagrebu, ni tamo na granicama, nego tu. Kad mi živnemo tu, a počelo se. Prekrasno je putovati sad. Bio sam na Korlatu, Šibeniku i vidiš te vinograde na koji se podižu na šumskim zemljištima. Da bi svijet živio mi moramo stvoriti uvjete, a za uvjete nema se tu što puno filozofirati jer to je loza, maslina vino, naglasio je dr. Milat založivši se za proizvodnju kvalitetnih vina ali i prepoznatljivost toga proizvoda.
-Na sreću ili na žalost mi se približavamo toj Europi u koju ćemo ući vrlo brzo. Mi moramo živjeti u toj Europi, a da bismo živjeli moramo proizvoditi i te proizvode treba prodavati. To je veliko tržište petsto milijuna ljudi ali to isto znači i da smo mi otvoreni kao tržište. Zato ja naglašavam pitanje povezivanja, pitanje zadruga, ne onakvih kakve su nekad bile, nego pravih zadruga, zaključio je dr. Milat ustvrdivši da su za njega tri događaja obilježila ovu godinu, a to su svjetski kongres vina, povratak ministra Čobankovića u poljoprivredu i sad – Polača,
U sklopu VINCRO-a organiziran je i sajam s brojnim štandovima vinskih, maslinarskih i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i proizvoda za poljoprivredu na kojima su sudjelovali izlagači iz Polače, Stankovaca, Zadra, Ljubača, Nadina, Ogulina, Pitomače, Karlovačke županije predvođeno osobno županom Ivanom Ručićem, zatim izlagači iz Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine. Sve se proizvode moglo i degustirati, a posjetitelji su kao i na drugim manifestacijama, morali najprije kupiti vinsku čašu.
Stručni ocjenjivači sud ispitao je kakvoću četrdeset i osam otvorenih crnih vina, četrnaest otvorenih bijelih vina te dvanaest vina u botiljama. Podijeljen je velik broj brončanih, srebrnih i zlatnih medalja u više kategorija, a konačni šampioni bili su Ante Škaulj iz Nadina za otvoreno vino te Zlatko Kaštelanac iz Polače u kategoriji buteljiranog vina.


 KAKO PROIZVESTI I PRODATI VINO?


U sklopu VINCRO-a u Polači je održan i stručni skup “Proizvodnja i marketing vina” na kojem su održana slijedeća predavanja: prof. dr. sc. Ante Kolega: “Marketing vina”, dr. sc. Ljubica Gašparac Skočić: “Nova uloga hrvatskog zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo”, dr. sc. Vinko Milat: “Hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo”, dipl. ing. Marina Pavlović: “Tehnologijska priprema vina za degustaciju”, dipl. ing. Zvonimir Vlatković: “Podizanje vinograda na kršu” i dipl. ing. Nikolina Paleka: “Proizvodnja vrhunskih vina od autohtone sorte Gegić tehnologijom sur lie”.
-Ovim skupom želimo dati odgovore na ključna pitanja: kako najbolje posaditi lozu, kako od te loze dobiti dobro grožđe, kako od tog grožđa proizvesti dobro vino ali i kako ga prodati i od toga dobro živjeti, kazao je u uvodu ovoga skupa moderator Nedjeljko Jusup.