Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Interliber na zadarski način

21.11.2010. 23:00
Interliber na zadarski način


U sklopu Dana sv. Krševana i u čast grada Zadra već tradicionalno, 17. put, otvaramo ovu jednistvenu izložbu koja u ovolikom broju okuplja nakladnike, autore i čitatelje na jednom mjestu. Mogli bismo je nazvati mini Interliberom ili Interliberom na zadarski način, a težimo da ona postane sinonimom klasika, rekao je ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar Miro Grubić na otvorenju 17. izložbe “Izdavaštvo na zadarskom području studeni 2009. – studeni 2010.”. Izložba je postavljena u Izložbenom prostoru Znanstvene knjižnice Zadar, a otvorenje je bilo izuzetno dobro posjećeno. Otvorenju su nazočili predstavnici županije, Sveučilišta u Zadru, Zadarske nadbiskupije, Gradske knjižnice Zadar, autori pa i sami čitatelji.
Ova već tradicionalna izložba koja prati zadarsko izdavaštvo svake godine se priređuje na kraju Mjeseca hrvatske knjige, a uoči blagdana Sv. Krševana. Publikacije zastupljene predstavljaju sve ono što je u Zadru tiskano u zadnjih dvanaest mjeseci, od kraja studenog jedne godine pa do studenog iduće godine.
– Ove godine imamo razloga za zadovoljstvo jer izdavaštvo, unatoč recesiji, nije podbacilo. Neznatan je i zanemarivo manji broj knjiga u odnosu na proteklu godinu. U vitrinama je izloženo oko 170 publikacija, ali u našem katalogu kojeg smo izdali kao popratni materijal izloženo je čak 246 naslova, objasnila je Jadranka Delaš, voditeljica Odjela knjiga Znanstvene knjižnice Zadar te dugogodišnja priređivačica ove izložbe. Publikacije koje nisu izložene u izložbenim vitrinama neke su od publikacija izdavačkih kuća “Forum” i “Maris liber” koje su tiskane na više različitih jezika pa je prostorno teško sve izložiti, a i radi se o komercijalnim izdavačkim kućama. Glavni cilj je predstaviti publikacije izdavača kojima je izdavaštvo jedna od usputnih djelatnosti.
Što se knjiga tiče ove godine prednjači zadarsko Sveučilište koje ima čak 19 izloženih svezaka, 15 naslova ima Matica hrvatska, zatim Udruga “3000 godina Za dar” i drugi. Najzastupljenije su publikacije iz književnosti, a unutar toga prednjači poezija s čak 26 zbirki izdanih ove godine. Tu su se još našla i tri romana te jedna drama, ali i putopisi, publicistika, dječja književnost itd. Brojna su djela i iz povijesti, arheologije, pedagogije, toponimije, meteorologije. Osnivanjem novih programa na zadarskom Sveučilištu proširio se i interes autora pa je tako ove godine izišao i vodič za promatranje ptica, priručnik za istraživanje podvodne arheologije i sl. U odnosu na prošlu godinu slabije je zastupljena periodika i to uglavnom zbog nedostaka financijskih sredstava. Uglavnom su stradali neki školski listovi kao i neki listovi općina i gradova, ali su se pojavili i novi poput Benkovačkog lista ili lista “Geo Gazeta”, a počela su se javljati i neka izdanja u novim medijima. Uz tiskovine ove godine na izložbi su zastupljene i publikacije u obliku CD romova. Najnoviji oblik je i bibliofilsko izadnje izdano u svega 36 primjeraka, a radi se o Grafičkoj mapi autora Igora Konjušaka i Roberta Bacalje pod nazivom “Prid ultimu agusta”. Radi se naime o kombinaciji stihova i grafičkih crteža u izdanju Znanstvene knjižnice Zadar.
– Želimo javnosti ukazati na bogatstvo izdavačke produkcije Zadra unatoč činjenici što Zadar ima samo jednu pravu izdavačku kuću, a to je “Forum” i jednu manje impozatnu kao što je “Maris liber”. Ipak izdavaštvo knjiga je jako obimno i postoje brojne ustanove i udruge koje rade na zadarskom izdavaštvu, zaključila je Delaš.
Izložbu je službeno otvorio pročelnik Odjela za kulturu grada Zadra Radovan Dunatov koji je ovu izložbu nazvao cjelokupnim pregledom kulturnog događanja grada Zadra kroz jednu godinu. Izložba će biti postavljena u Znanstvenoj knjižnici Zdar te je svi zainteresirani tamo mogu i pogledati.