Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Istarski Talijani pjevali u Zadru

21.11.2010. 23:00
Istarski Talijani pjevali u Zadru


Pjesma ne poznaje granice, jezike ni nacionalnosti – to su u subotu navečer u Arsenalu pokazala tri KUD-a Zajednice Talijana u Istri. U organizaciji KUD-a “Lino Mariani” iz Pule u zadarskom klubu Arsenal sastalo se nekoliko zborova KUD-a “Lino Mariani”, KUD-a “Fratellanza” iz Rijeke te KUD-a “Marco Garbin” iz Rovinja.
– Ovo je naš 9. susret KUD-ova, a svake godine nađemo se u mjestu jedne od ove tri zajednice. Ove godine organizacija je pala na naš KUD “Lino Mariani” i izabrali smo Zadar. Već nekoliko godina vukla me želja da naše zborove povedem u tuđi grad, grad u kojem nismo nikad bili svi zajedno, i tako smo stigli do Zadra. Naš repertoar većinom je na talijanskom jeziku. Izvodimo klasične operističke skladbe, a uglavnom svi gledamo da te skladbe imaju folklorni karakter, objasnila je Loretta Godigna, organizatorica susreta iz KUD-a “Lino Mariani”. Pod vodstvom ovog KUD-a u Arsenalu se u subotu okupilo oko 180 članova pripadnika različitih zborova iz ova tri KUD-a. Tako su Arsenalom odzvanjale pjesme u izvedbi ženskih, muških i mješovitih zborova, vokalnih grupa, vokalnih solista, mandolinističkih orkestara i zvukova klavira.
Prekrasne talijanske skladbe i pjesme nisu zahtijevale poznavanje riječi nego samo slušanje skladnih glasova i uživanje. Iako je prvotna ideja bila susret organizirati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar zbog održavanja Noći kazališta u sličnom terminu susret je prebačen u prostor Arsenala. Isprva skeptični sudionici susreta ostali su oduševljeni ovim posebnim i akustičnim prostorom. Cilj susreta bio je isti kao i svake godine.
– Došli smo družiti se kroz pjesmu, pokazati baštinu kojom se ponosimo i na koncu uživati u zajedničkoj večeri u drugom gradu, rekla je Godigna.
Iduće godine susret KUD-ova organizirat će drugi KUD u drugom gradu. Zadru će ovaj susret ostati u lijepoj uspomeni i nadi da će prekrasne melodije i note posjetiti Zadar još koji put.