Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na sudu jer je drogirao i silovao prijateljevu 14-godišnju kćer

21.11.2010. 23:00
Na sudu jer je drogirao i silovao prijateljevu 14-godišnju kćer


Dr. Darko Labura smatra kako najveći broj silovanja djece i mladeži počine poznate osobe, pa čak i članovi obitelji stoga što nema one barijere upoznavanja i odbijanja s druge strane po naputku roditelja da ne razgovaraju s nepoznatim osobama. Počinitelji su uvijek osobe s raznim poremećajima
Slučaj silovane 15-godišnjakinje zbog čega je u petak na Županijskom sudu u Zagrebu na sedam i pol godina nepravomoćno osuđen 22-godišnji bivši mladić njezine sestre, još je samo jedan u nizu koji potvrđuje pravilo da su počinitelji takvih gnusnih i monstruoznih djela najčešće poznate i obitelji bliske osobe. Upravo takav je i slučaj koji u srijedu započinje na zadarskom Županijskom sudu pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Marijan Bitanga gdje će na optuženičku klupu sjesti 35-godišnji Zadranin (ne navodimo identitet radi zaštite žrtve, op.a.) zbog silovanja 14-godišnje djevojčice.
Drogirao ju pa silovao
Muškarca se sumnjiči da je još prije četiri godine djevojčicu, s čijim je ocem bio u poslovnim i prijateljskim odnosima, pozvao u jedan zadarski kafić na sok, te da je potom iskoristio priliku, kad je ona otišla u toalet i ostavila svoju čašu na stolu, kako bi joj u piće ubacio takozvanu drogu za silovanje. Nakon što je djevojčica vrativši se iz toaleta popila ostatak coca-cole u čaši, tada 31-godišnji “prijatelj njezina oca” ponudio joj je prijevoz kući. Djevojčica je ne sluteći nikakvo zlo pristala no, umjesto u svom domu, omamljena sredstvom koje joj je muškarac ubacio u čašu, odvedena je u jedan hotel na zadarskom području gdje je potom i silovana. O monstruoznom činu koji je proživjela povjerila se svojim roditeljima, nakon čega je slučaj prijavljen policiji i Državnom odvjetništvu, koje je protiv muškarca još prije tri godine podnijelo optužnicu.
Poznati zadarski psihijatar dr. Darko Labura, sudski forenzičar i ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, kaže kako se u pravilu, kada je riječ o silovanju maloljetnih osoba i djece, u prvom planu javlja profil bliske osobe, a nerijetko u takvim slučajevima dolazi i do incesta, kada su počinitelji otac, stric, ujak, pa čak i djed. Labura pojašnjava kako je to stoga što je poznatim osobama najefikasnije ostvarivanje kontakata.
– Te osobe ne moraju prelaziti onu barijeru prilaženja i upoznavanja gdje bi možda naišli i na otpor jer većina roditelja djecu upozorava da ne razgovaraju s nepoznatim osobama. Kad su u pitanju članovi obitelji tu već postoji emotivna veza između žrtve i počinitelja kaznenog djela koja u ovakvim slučajevima, bilo da je riječ o silovanju ili pak o bludnim radnjama, u negativnom smislu pridonosi njegovu ostvarivanju – kazao je Labura pojasnivši kako je kod incestuoznih situacija gdje je počinitelj takvog djela otac, nerijedak slučaj da majka događaj niječe ili zataškava. Najteži oblik je, ističe Labura, kad majka zna što se pod okriljem doma zbiva i kad to prešutno odobrava. No, u svakom slučaju, kada je u pitanju silovanje djece i mlađih osoba, bilo da je riječ o incestu ili da je počinitelj osoba koja je bliska s obitelji žrtve, takvi događaji ostavljaju trajne posljedice i razaraju dotadašnje odnose. Osobe koje su kadre učiniti takvo kazneno djelo, najčešće pate od teških poremećaja osobnosti, navodi Labura koji se s ovom problematikom u svom poslu susreo nebrojeno mnogo puta.
Silovatelji su hladne i bezosjećajne osobe
– Takve osobe izmiču uobičajenom načinu ponašanja prema nekim uvriježenim normama i moralu. One su najčešće bešćutne, emotivno hladne i nemaju osjećaj kajanja, odnosno, i same su u nekoliko elemenata oštećene, a nerijetko imaju i razne seksualne anomalije koje idu s poremećajem osobnosti – kaže Labura dodajući kako uzrok takvom ponašanju može biti i organski kao što je primjerice oštećenje mozga. To se može, pojasnio je, dogoditi i nakon prometne nesreće u kojoj se nakon ozljeda glave čovjek kasnije počinje karakterno mijenjati. U pozadini mnogih kaznenih djela silovanja često je i alkoholizam, a rjeđe, mišljenja je dr. Labura, razna akutna psihotična stanja.
Kada je riječ o žrtvi, bilo da je to dijete ili tinejdžer, ono pati i često ne shvaća zašto i što mu se zapravo dogodilo. Većina ih to doživljava kao agresiju i nasilje koje je poput bilo kojeg drugog nasilja, no ono bez obzira na shvaćanje, na tu mladu osobu ostavlja trajne posljedice.
– Ukoliko se žrtvama tog kaznenog djela ne pomogne posljedice mogu trajno narušiti njihovu psihu što se kasnije, u njihovoj zrelijoj dobi, može prezentirati kroz probleme u životnom funkcioniranju, stav prema suprotnom spolu, povjerenju prema ljudima općenito, a u nekim ekstremnim slučajevima može doći i do promjene seksualne orijentacije – pojašnjava Labura dodajući kako je jako važno djelovati preventivno, ali upozorava kako je izuzetno važno da roditelji s povjerenjem razgovaraju sa svojom djecom jer se jedino tako može razotkriti djelo ukoliko je već počinjeno. Izostanak povjerenja kod roditelja vodi depresiji i još težem psihičkom stanju mlade žrtve, a nerijetko se javljaju osjećaji krivnje ili straha – kaže Labura pojasnivši kako je nemali broj žrtava ucijenjen i zastrašen osvetom, pa čak i ubojstvom voljenih osoba, ukoliko progovore o onome što im se dogodilo. Labura stoga, osim na roditelje, apelira i na prosvjetne i odgojne djelatnike da obrate pozornost, a posebice na promjene ponašanja kod djece jer su one najčešće znak da se nešto dogodilo.
 


Silovatelji osuđeni na 14 i 9,5 godina zatvora


Zbog dugogodišnjeg silovanja i bludničenja nad maloljetnicom na Županijskom je sudu u Zadru krajem travnja ove godine nepravomoćnom presudom na 14 godina zatvora osuđen 54-godišnjak iz okolice Zadra. Muškarac je bio član obitelji, a maloljetnicu je zlostavljao unutar njena obiteljskog doma koristeći odsustvo roditelja. Cijela situacija na djevojku je ostavila teške posljedice, razmišljala je o suicidu te o zaređivanju. Na devet i pol godina zatvora svega godinu dana ranije osuđen je 39-godišnjak iz okolice Benkovca koji je silovao svoju 16-godišnju kćer. Djevojka se s majkom odselila iz obiteljske kuće te je nastavila život u drugoj sredini.