Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Održano tradicionalno Bajramsko sijelo

21.11.2010. 23:00
Održano tradicionalno Bajramsko sijelo


U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Zadarske županije održano je već tradicionalno okupljanje “Bajramsko sijelo”, povodom muslimanskog blagdana, Kurban-bajrama u restoranu Fešta na Novom Bokanjcu. Na okupljanju su kao posebni gosti sudjelovali i predstavnici grada Cazina i njihovo Kulturno-umjetničko društvo “Hasan Mujezinović” koje je najstarije u Unsko-sanskom kantonu i postoji još od 1958. godine, a broji dvije stotine članova raspoređenih u pet skupina prema dobi i uzrastu.
U ime domaćina okupljenima se obratio dopredsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Zadarske županije, Hase Salihović koji je istaknuo:
– Evo četvrtu godinu zaredom mi Bošnjaci Zadarske županije s našim prijateljima proslavljamo jedan od dva najveća vjerska praznika u muslimana, a to je Kurban-bajram. Svima vama koji slavite ovaj blagdan želim čestitati u svoje ime i u ime Izvršnog odbora Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije – Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Suradnja sve bolja
Salihović je posebno pozdravio uvažene goste: dožupana Đanija Bunju, dogradonačelnika Dražena Grgurovića, Jozu Dragića, gradonačelnika grada Cazina Nervina Ogreševića sa suradnicima, gradonačelnika grada Sanskog Mosta Sanjina Halimovića, predstavnika bošnjačke zajednice grada Zagreba, Dževada Jugundžića, predstavnike grada Ključa, kao i predstavnike drugih nacionalnih manjina s područja Zadarske županije. Također je podsjetio nazočne da u Zadarskoj županiji živi oko 1200 Bošnjaka te da se suradnja s tijelima Grada i Županije izvrsno odvija. Potom je goste i uzvanike pozdravio zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović koji je izrazio žaljenje što i prije nije sudjelovao u ovim okupljanjima zbog spriječenosti.
– Moji prijatelji koji su večeras ovdje znaju da sam ja često ovih zadnjih godina bio skupa s njima i pokušavali smo riješiti sve one probleme, male probleme koji muče bošnjačku zajednicu u Zadru i Zadarskoj županiji, skupa s dožupanom Bunjom i predstavnicima Grada i Županije. Trudili smo se, a to ćemo raditi i ubuduće. Novi standardi koje pred nas nameće Europa, ali i mi sami, upućuju da radimo bolje i kvalitetnije, da imamo bolje prostore, da se više družimo i da imamo bolje materijalne uvjete. Isti standardi nas prisiljavaju da i u ovim teškim, recesijskim vremenima izdvojimo koliko god je to moguće da bi vaše aktivnosti bile bolje i kvalitetnije. To obećavam i ubuduće da će biti, naglasio je Grgurović.
Skupu se obratio i dožupan Đani Bunja čestitavši okupljenima Bajram i pozdravivši predstavnike, gradonačelnike i dogradonačelnike gradova Cazina, Ključa i Sanskog Mosta.
– Želim vam čestitati vaš blagdan i želim da vaše blagdansko druženje protekne lijepo kako je to bilo i prošle godine. Vaš sam redoviti gost i možete računati da ću se uvijek odazvati kad imate neko okupljanje, kao i na pomoć kada god to bude bilo moguće, kazao je dožupan Bunja. Potom je skup pozdravio načelnik Općine Cazin, Nermin Ogrešević koji je iskazao svoje zadovoljstvo što su on, njegovi suradnici i KUD pozvani i što im je omogućeno da izvedu svoj program, a također je iskazao svoju spremnost i za buduću suradnju s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom te im zahvalio na potpori i podršci koju daju aktivnostima bošnjačke nacionalne zajednice.
Druženja prerasla u tradiciju
Prigodno se nazočnima obratio i načelnik Sanskog Mosta Sanjin Halimović koji se zahvalio organizatorima i dopredsjedniku Bošnjačke nacionalne zajednice Hasi Salihoviću osobno te izrazio uvjerenje kako su ova druženja dosad ne samo pokazala da su uspjela, nego su i prerasla u tradiciju, a potom je još naglasio:
– Želim iskoristiti ovu priliku da kao dopredsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine zahvalim našim prijateljima iz Republike Hrvatske, pogotovo ovdje večeras prisutnim prijateljima na svemu onom što su uradili za bošnjački narod tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu i naravno da se zahvalim svima vama u vašem doprinosu u obrani Bosne i Hercegovine i prijateljske Republike Hrvatske, istaknuo je Halimović.
Kulturno zabavni program su izvodili članovi KUD-a “Hasan Mujezinović” koji su prikazali niz glazbene i plesne baštine Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske te bogatstvo originalne narodne nošnje Bosanske krajine, područja koje je, kako je istaknuto, oduvijek imalo razvijene i uspješne odnose sa Zadrom i njegovom okolicom pa nema razloga da se takva suradnja ne samo održi, nego i poboljša u budućnosti.