Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadrani na radnoj temperaturi

21.11.2010. 23:00
Zadrani na radnoj temperaturi


Još od jeseni 2007. Zadar nije bio ovako visoko plasiran, premda osmo mjesto u konkurenciji 16 momčadi nije doseg zbog kojeg bi netko, pa bio on i navijač Zadra, trebao “otvarati šampanjac”


Istina, bilo je i boljih sezona, pamtimo i vremena prave nogometne euforije u Zadru, ali aktualni trenutak u prvoligašu sa Stanova jedan je od ljepših od kada Zadar nastupa u Prvoj HNL. Nakon 11. kola i trećeg poraza u nizu (Osijek 2:3, Šibenik 1:4, Inter 0:1) nije izgledalo dobro. Zadar je imao 10 bodova (30 %) da bi u samo pet sljedećih nastupa Zebićeva momčad osvojila 12 bodova (80%), pri tome primila samo dva gola (H. dragovoljac, Dinamo) i probila se na osmo mjesto na ljestvici. Dugo, još tamo od jeseni 2007. Zadar nije bio ovako visoko plasiran, premda osmo mjesto u konkurenciji 16 momčadi nije doseg zbog kojeg bi netko, pa bio on i navijač Zadra, trebao “otvarati šampanjac”. S obzirom na čvrste argumente da Prva HNL sa 16 klubova ostaje i sljedeće sezone eto još jedan razlog više za radost u Ulici Hrvoja Ćustića.
Subotnjih 3:0 protiv Varaždina skeptici mogu promatrati u svjetlu slabih Varaždinaca, koji više od nogometa trenutačno razmišljaju o tome kako skupiti novac za plaćanje mjesečnih režija. No, zanemarujući (ne)kvalitetu Varaždinaca (koji, usput rečeno, imaju bod više od Zadra) bilo bi pošteno reći da je završna uvjerljiva pobjeda najviše zasluga razigranog, strpljivog i ove sezone vrlo efikasnog Zadra.
Zebićeva škola
Kako rezultat u prvi plan osim igrača gura i trenera čini se da je i Dalibor Zebić dobro iskoristio bogato iskustvo koje je u kratkom vremenu stekao na klupi Zadra. Zebić je protekle dvije sezone ostavio mnogo upitnika oko toga kako je vodio momčad. Štoviše, da je bio na klupi nekog drugog prvoligaša vjerojatno bi mu se nakon onakvih rezultata “zahvalili na suradnji”. Takva je hrvatska praksa, iako je vrlo upitno kome to zapravo koristi. No, posljednjih nekoliko utakmica potvrdilo je da momčad raste kada raste njen trener. Dakako, i obrnuto. Ništa Zebić revolucionarno nije napravio, ali mu se može priznati da je od osrednjeg materijala i vjerojatno nikad jeftinije momčadi složio solidnu, kako jedan kolega voli reći, radnu cjelinu. Takav Zadar svojim navijačima neće često priuštiti izvedbu prikazanu protiv Varaždinaca, ali će jednako tako momčad znati izvući povoljan rezultat i onda kada je na terenu bila u podređenom položaju. Ne sjećamo se da je prije Zebića to nekome uspjelo. Zapravo, Zadar je malo kad igrao na – rezultat. Danas je došlo neko drugo vrijeme, nogomet je postao zamršeniji od šaha, potezi koji se vuku s klupu nerijetko igrače čine lutkama na koncu. Zebić je u tom dijelu pronašao određenu sredinu, pa je tako, primjerice, dao slobodno Puljiću (inače stoperu) da povuče kontru, ali zato Banović i Pezo, kao dva zadnja vezna, nerijetko imaju ulogu stopera, pa se u trenutku u zadnjoj liniji umjesto trojice nađu petorica igrača. Kad se njima pridodaju i dva bočna igrača eto pravog bedema pred zadarskim golom.
Očekivana razina
Nema sumnje da je veliki dobitak povratak Stjepana Skočibušića koji možda i ne trči mnogo, ali rutinski izvršava zadaće u obrani. Veliki posao obavlja i vrijedni Marin Con, kojeg je Zadar “snimio” u Pomorcu i iz Druge lige doveo na prvoligašku scenu. Antonio Mršić igra polusezonu karijere, a od manjka na lijevom boku dogodio se višak, pa sada uz Pericu Šaru Zebić može računati i na Ivana Antona Vasilja. Počeo je Vasilj protiv Varaždina sjajno, poslije se malo primirio, ali za 19-godišnjaka više nego zapažen prvi nastup u sezoni. Ostali su uglavnom na očekivanoj razni. Za Zadar je najvažnije da nisu ispod toga. Ostane li ovako Zadru više i treba. Osim ako se nećemo poslužiti s onom da se uvijek može bolje. Može, dakako, ali nekad nije loše ni biti zadovoljan ostvarenim. Taman zadovoljstvo trajalo do prve sljedeće utakmice.


 NAJUVJERLJIVIJE POBJEDE ZADRA OD 2007.




11.8.2007.: Zadar – Inter 3:0
25.8.2007.: Zadar – Osijek 5:1
1.12.2007.: Zadar – Međimurje 4:0
22.10.2010.: H. dragovoljac – Zadar 1:4
20.11.2010.: Zadar – Varaždin 3:0


 ZEBIĆ PREMA NAJDUGOVJEČNIJIMA


I dok velika većina hrvatskih prvoligaša (iznimka je samo Karlovac)  trenere smjenjuje praktički nakon dva poraza u nizu na Stanovima je Zebić  na dobrom putu da dohvati najdugovječnije trenere u Prvoj HNL. Od sezone  2006./07. Zebić je u Prvoj HNL Zadar vodio na 103 utakmice, a računajući  i Drugu HNL te utakmice u Kupu Zebić iza sebe ima 147 utakmica na kojima  je bio trener Zadra. Ovo je četvrta uzastopna prvoligaška sezona u kojoj  Zebić vodi Zadar, s time da je 2008., momčad kratko trenirao Ivica Datković  (8 utakmica) te jednom Zvonimir Jurić. Kako bilo, tri trenera u četiri i pol  godine. Za Prvu HNL sjajan prosjek.


 JOŠ KARLOVAC I SLAVEN BELUPO


Do kraja polusezone igraju se još dva kola. U subotu 27. studenoga (16 sati) Zadar je gost Karlovca, a tjedan dana kasnije na Stanove dolazi Slaven Belupo. Ishodi ove dvije utakmice značajno će odrediti zadarske ambicije na proljeće. Nastavak pozitivnog niza značio bi miran zimski san, no mogući neuspjesi protiv Karlovačna i Koprivničana ponovno bi vratili Zadar među najugroženije momčadi.