Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

EKSKLUZIVNO: EU daje 2 milijarde kuna za zadarski kampus!

21.11.2011. 23:00
EKSKLUZIVNO: EU daje 2 milijarde kuna za zadarski kampus!


Sveučilište u Zadru dobit će za izgradnju novog sveučilišnog kampusa 276 milijuna eura iz EU fondova
Sveučilište u Zadru dobit će za izgradnju novog sveučilišnog kampusa 276 milijuna eura iz EU fondova, doznajemo neslužbeno.
Više od dvije milijarde kuna sredstava koja su 85% bespovratna bit će uložena u kampus koji će se protezati na 13.5 hektara prostora bivše vojarne Franka Lisice, između gradskih četvrti Višnjik i Jazine II.
Kapitalna “investicija” koju od svog dolaska na mjesto rektora “gura” Ante Uglešić, već drugi mandat za redom, sada se čini izglednijom nego ikad u posljednje četiri godine. Pitanje je dana, čak i sata kada će iz Unije doći potvrda.
– Službene potvrde još nema, ali načuli smo da smo mi jedini „prošli” i da ćemo dobiti sredstva. Sad smo svi na iglama, ali nadamo se skorom odgovoru, kazao nam je izvor sa Sveučilišta.
Ministarstvo znanosti potrošilo je dosta novca za izgradnju sveučilišnih kampusa četiriju velikih hrvatskih sveučilišta pa za zadarski novca nije ostalo.
Rektor Ante Uglešić je na obilježavanju Dana sveučilišta u travnju ove godine, nakon što je postalo jasno da će se zadarsko Sveučilište za izgradnju kampusa morati izboriti vlastitim sredstvima, spomenuo “metu” traženja sredstava, strukturne fondove EU koji daju 85% bespovratna sredstava.
Sveučilište je lani od Ministarstva tražilo novac za izradu projektne dokumentacije za Sveučilišnu knjižnicu, no dobilo je tek 870.000 kuna za provedbu arhitektonsko – urbanističkog plana za Sveučilišno knjižnicu. Nakon toga Sveučilište sudjeluje u natječaju na kojem traži milijune eura za gradnju sveučilišnog kampusa.
– Sredstva su impozantna, to je jasno. Ali ne radi se o sredstvima iz pretpristupnih fondova, nego iz strukturnih fondova, što znači da nećemo dobiti ništa dok ne uđemo u Europu, kaže naš izvor.
Budući 15% sredstava treba vratiti, iza Sveučilišta su kao jamac povratka stali Vlada i tri ministarstva – znanosti, financija i europskih integracija, na temelju će Sveučilište od Europske investicijske banke moći tražiti zajam.
Osim dvije zgrade studentskog doma sa po 600 kreveta u sklopu kampusa bit će i sveučilišna knjižnica, zgrade odjela, menza, laboratoriji, kulturno-kongresni centar, kazalište, plesni centar, koncertna dvorana, sportski objekti i uredi.
Prva na redu je nova sveučilišna knjižnica koja će se graditi po idejnom arhitektonsko-urbanističkom rješenju arhitekta Hrvoja Njirića koji je pobijedio na natječaju.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA