Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HVIDRA traži da Josipović odlikuje Jadranku Kosor

21.11.2011. 23:00
HVIDRA traži da Josipović odlikuje Jadranku Kosor


Braniteljske udruge, kao i svi ostali ovlašteni predlagatelji, imaju pravo slati svoje argumentirane prijedloge za odlikovanja, kažu na Pantovčaku. Sve je to predizborni spin, veli čelnik HSP-a Daniel Srb


Zajednica županijskih udruga HVIDRA-e zajedno s još desetak udruga koje okupljaju branitelje Domovinskog rata uputile su jučer pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću kojim od njega traže da se premijerki Jadranki Kosor dodijeli odlikovanje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom. Predsjednik Središnjeg odbora HVIDRA-e Josip Periša rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su, bez obzira što je u tijeku predizborna kampanja, branitelji “sastavni dio hrvatskog društva”, te da “nakon obilježavanja 20 godina Vukovara i 20 godina priznanja Hrvatske kao građani imaju pravo na takav prijedlog”.
Odlučuje Povjerenstvo
– Smatramo da je doprinos Jadranke Kosor nemjerljiv u rješavanju svih osjetljivih pitanja kako za stradalnike Domovinskog rata tako i za veliki dio hrvatskih branitelja, rekao je Periša. On je pojasnio da je Kosor dala izniman doprinos međunarodnom ugledu Hrvatske, “ostvarivanju jednog od temeljnih strateških ciljeva hrvatske nacionalne politike – ulasku Hrvatske u EU”, a preuzela je i vodstvo u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.
Iz Ureda predsjednika Republike Ive Josipovića poručili su tek kratko da braniteljske udruge, kao i svi ostali ovlašteni predlagatelji, imaju pravo slati svoje argumentirane prijedloge za odlikovanja, a koje će potom razmatrati nadležno Povjerenstvo koje se sastaje nekoliko puta godišnje.
Kukuriku bez komentara
Iz Kukuriku koalicije u skadu s praksom da ne reagiraju na ono što rade drugi nisu jučer željeli komentirati ovaj potez braniteljskih udruga. Predsjednik HSP-a Daniel Srb rekao je pak da je očito da se radi o dogovoru kojim HDZ iskorištava svoje članove u raznim braniteljskim udrugama kako bi se u javnosti stekao dojam da branitelji podupiru tu stranku.
– Sve je to jedan predizborni spin kojim se želi prikazati da je HDZ uspješan u vođenju države što on evidentno nije, rekao je Srb.
 


 DRUGO PO VAŽNOSTI




Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima drugo mjesto po važnosti, iza Velereda kralja Tomislava
Velered se dodjeljuje visokim državnim dužnosnicima za njihov doprinos međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, te stranim državnicima.
Velered se dodjeljuje na poticaj predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade ili nadležnog ministra. Dosad su ovim veleredom između ostalih odlikovani Josip Manolić, Luka Bebić, Ivo Sanader i posmrtno Ivica Račan.


 PRILOG NA HTV-u – PODVALA KOS-a


Predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. Stjepan Bačić zatražio je da se suspendiraju odgovorni na HTV-u zbog priloga u nedjeljnom središnjem dnevniku u kojem se propituje je li se Vukovar mogao spasiti ujesen 1991. godine.
-HTV se ponaša kao da je dio KOS-a. Po njima ispada da se nije htjelo braniti Vukovar. A to je stara podvala KOS-a koju je još 1994. razjasnio njihov djelatnik Radenko Radojčić. Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm rekao je da je on bio u postrojbi koja je 13. listopada 1991. pokušala probiti blokadu Vukovara, te da je tom prilikom poginulo na desetke branitelja, a stotinjak ih je bilo ranjeno.
– A sada netko pokušava iskriviti povijesne činjenice i razbiti jedinstvo branitelja, rekao je Klemm.