Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Meštrović: Konobe bi trebalo zaštititi

21.11.2011. 23:00
Meštrović: Konobe bi trebalo zaštititi


Konoba ne smije imati aluminijska vrata i prozore, ne smije posluživati pizzu, ćevape ili zelenu paštu, jer u tom slučaju ona više nije konoba nego restoran, kaže Enio Meštrović


Među 18 priznanja koje je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić podijelio najuspješnijima i najzaslužnijima u ostvarenju ovogodišnje turističke sezone je i konoba “Žvelti brabor”, čiji je vlasnik poznati zadarski performer Enio Meštrović. Riječ je o akciji “Nasmiješeno sunce”, koju devetu godinu za redom provodi Gradonačelnik Grada Zadra u suradnji s HGK – Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom Zadarske županije, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar. Finale ove akcije održano je prošle subote u Gradskoj loži, gdje je na svečanoj dodjeli priznanje primio i Enio Meštrović.
– S obzirom da konobu vodim već 16 godina rekao bih da je ovo nagrada za moj minuli rad. Ipak, prošle sezone sam prvi put otvorio i terasu i na taj način dao svoj doprinos turističkoj sezoni. Ne mogu reći da sam se nadao nagradi i zato sam jako zadovoljan i zahvalan svima koji su me predložili i ovo priznanje mi udijelili, kazao je Meštrović, napomenuvši ipak kako smatra da se, uz njegovu, još malo koja konoba može pohvaliti statusom konobe, s obzirom da se danas brojni restorani nezasluženo svrstavaju u tu kategoriju.
– Konoba, najprije, ne smije imati aluminijska vrata i prozore, ne smije posluživati pizzu, ćevape ili zelenu paštu, jer u tom slučaju ona više nije konoba nego restoran. Danas zapravo više nema autohtone konobe, zato mislim da bi trebalo zaštitititi tu kategoriju ugostiteljskih objekata. Upravo je moja jedna od rijetkih koja je sačuvala svoju autohtonost i mislim da je to razlog zbog kojeg sam zaslužio ovo priznanje, kazao je Meštrović, istaknuvši kako njegova konoba nije neka njegova ideja za dobar posao, nego očuvanje obiteljske tradicije, nasljedstvo od djeda, iz vremena kada se unutra posluživalo samo vino, srdele i pršut, a tek su se za veća slavlja pripremala jela “ispod peke”.
Kako kaže, upravo je ovakav način rada onaj kojeg on i danas želi zadržati, a ova je nagrada za njega samo dobar poticaj za daljnji rad na očuvanju tradicijskih vrijednosti svoga kraja i svoje obitelji.