Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Posedarci u mimohodu sjećanja

21.11.2011. 23:00
Posedarci u mimohodu  sjećanja


Sjećajući se Vukovara pokušajmo barem zamisliti kako su se osjećali njegovi žitelji tih studenih dana. Ovdje smo ne zbog sebe već zbog grada heroja, zbog heroja grada Vukovara, govori Juričević


Na inicijativu Općine Posedarje i općinskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata stotinjak mještana s područja općine u dva puna autobusa bilo je na hodočašću u Vukovaru. Priključili su se obilježavanju 20. obljetnice stradanja Vukovara, hrvatskog grada heroja. Posedarci su predvođeni načelnikom Ivicom Juričevićem u Vukovar pristigli ujutro te su se priključili mimohodu sjećanja pod nazivom “Hrabri ljudi”.
– Sjećajući se Vukovara pokušajmo barem zamisliti kako su se osjećali njegovi žitelji tih studenih dana. Kako su se osjećali u gradu pretvorenom u ruševine gdje je postojao samo strah, težak strah, strah od smrti, ali i strah od života. Strah od noći i onoga što nosi novi dan. Ovdje smo ne zbog sebe već zbog grada heroja, zbog heroja grada Vukovara, govori Juričević.
Vukovar je svojim stradanjem, patnjom i padom postao metafora patnje nevinih ljudi svakog naroda i svake zemlje na svijetu.
– Ostale su uspomene, sadašnje i prošlo vrijeme. Ostala je rana ljuta, da se sjetiš teškog puta. Ostala je suza slana, mladost naša pokopana. Ostalo je mnogo toga, nikad neizrečenoga. Za naš Vukovar. Da se oprosti, ali nikad ne zaboravi, riječi su posedarskog župnika don Stipe Mustapića tijekom molitve u Vukovaru.
Mještani općine Posedarje poklonili su se žrtvama Vukovara. Mnogima od njih ovo nije bio prvi posjet gradu heroju, jer Općina svakih nekoliko godina organizira dolazak svojih mještana na mjesto najvećeg stradanja u Domovinskom ratu.