Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Govorčin: Zadar treba eminentnog likovnog kritičara

Autor: Valentina Mlađen

21.11.2012. 23:00
Govorčin: Zadar treba eminentnog likovnog kritičara

Foto: Zvonko KUCELIN



U gradu koji je školovao tolike povjesničare umjetnosti nemamo nijednog eminentnog kritičara koji bi dao osvrt na ove radove, rekao je Govorčin


Tradicionalna godišnja izložba Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, koja se održava svake godine u čast Blagdana sv. Krševana i Dana Grada Zadra, otvorena je danas u Gradskoj loži Zadar. Ove godine, kako se moglo čuti, izložbom se predstavio 31 umjetnik s uglavnom po dva rada, zastupljene su sve slikarske tehnike, a uz slikare i kipare izložena su i djela trojice fotografa.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar istaknula je kako je ovo samo još jedan u nizu događaja kojima se ovih dana u Muzeju obilježava Dan Grada sa središnjom proslavom 24. studenog. Tim povodom, rekla je Peroš, u subotu će vrata Narodnog muzeja i svih njegovih prostora biti otvorena od 10 do 22 sata za posjetitelje, a ulaz će biti besplatan.
– Tijekom niza godina ostvarujemo kvalitetnu suradnju s umjetnicima okupljenim u HDLU, a čemu svjedoči i jedna skupna te niz pojedinačnih izložbi koje kroz godinu ugošćujemo u svojih prostorima. Ujedno ovo je zadnja izložba u Gradskoj loži ove godine čime zatvaramo našu izložbenu sezonu, rekla je Peroš.
Predsjednik HDLU-a Ivo Govorčin u svom je obraćanju ove godine ipak bio pomalo i rezigniran statusom umjetnosti u gradu.
– Pogledajte i uživajte, a koliko smo postigli u posljednjih godinu dana na žalost ne znamo, a ne zna ni šira publika jer u gradu koji je školovao tolike povjesničare umjetnosti nemamo nijednog eminentnog kritičara koji bi dao osvrt na ove radove, ali ne samo naše nego i radove drugih umjetnika koji djeluju i izlažu u Zadru, kazao je Govorčin.
Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Zadra Zvonimir Vrančić koji je dao svoju, kako je rekao, političku prosudbu izložbe:
– Ova izložba doprinosi impresivnijoj proslavi našega grada. Siguran sam da likovni umjetnici imaju što reći i da njihov presjek radova zasigurno ima svoju težinu čemu svjedoči i dobar odaziv publike iz godine u godinu, zaključio je Vrančić.
 
Na godišnjoj izložbi HDLU-a Zadar postavljenoj u Gradskoj loži mogu se pogledati radovi umjetnika: Jasne Barišić, Ive Bavčevića, Jagode Beader Maričić, Tomislava Marijana Bilosnića, Dinka Denone, Stipe Golca, Ive Govorčina, Zvonka Govorčina, Mislava Hollosa, Ante Jaše, Dragana Jelavića, Ines Jurin, Ane Kaćunić, Ane Kolega, Dragana Kwiatowskog, Mate Ljubičića, Đana Martinovića, Vladimira Medanića, Bogdana Mogilevskyja, Konstantina Mogilevskyja, Eduarda Pavlovića, Senke Radić, Valentina Radmana, Vanje Relja, Svana Riedla, Hanibala Salvara Hanija, Mariele Šarić, Elene Špralja-Saldini, Josipa Špralje, Stipe Suraća i Marije Višić Guina.
Izložba ostaje postavljena do 30. studenog.