Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Špek i jaja za zdrav doručak

Autor: Valentina Mlađen

21.11.2012. 23:00
Špek i jaja za zdrav doručak

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prirodne masnoće iz mesa, mlijeka i jaja zamijenili su industrijski light proizvodi, zamjenske namirnice, umjetne masnoće i prekomjeran unos šećera i škroba


Nezasićene masne kiseline životinjskog podrijetla i kolesterol ne izazivaju srčanožilne bolesti i nisu štetni. Meso, jaja, mlijeko, sir, špek, pršut, čvarci nisu štetni i možete ih pojesti koliko god želite, zaključak je predavanja “Prehrana i zdravlje” koje je u Gradskoj knjižnici Zadar u utorak, predstavljajući svoju knjigu “Istine i laži o hrani” održala Anita Šupe.
Predavanje, na kojem je o najvećim mitovima i zabludama današnje prehrane govorila Šupe privuklo je izuzetno velik broj posjetitelja. Naime, govoreći o tri glavna mita i zablude koji se tiču prehrane predavačica je izdvojila tri mita. Prvi je da zasićene masne kiseline životinjskog podrijetla i kolesterol izazivaju začepljenje krvnih žila i srčanožilne bolesti, zatim kako su žitarice zdrave i trebaju biti temelj prehrane i konačno jedan od najproširenijih: da bismo bili mršavi, moramo jesti manje i “trošiti” se više.
– Prirodne masnoće iz mesa, mlijeka i jaja zamijenili su industrijski light proizvodi, zamjenske namirnice, umjetne masnoće i prekomjeran unos šećera i škroba. Zadnjih 30 godina dogodila se epidemija debljine, srčano-žilnih bolesti, dijabetesa, alergija, autoimunoloških bolesti i raka. Vrijeme u kojem se otprilike propagira tzv. “zdrava prehrana”, a brani nam se da jedemo ono što smo jeli stoljećima prije toga, istaknula je Šupe.
Šupe je tijekom predavanja posebno objasnila svaki od ovih mitova, a među ostalim naglasila je i kako je kolesterol prirodna tvar koju proizvodi naše tijelo važna za brojne funkcije te je kampanja protiv kolesterola najveća prijevara 20. stoljeća koja je potpuno znanstveno neutemeljena pa je danas sve veći broj liječnika, znanstvenika i stručnjaka pokušava srušiti. Naglasila je i to kako u usporednim studijama koje su rađene na ljudima koji su imali povećan unos nezasićenih masnih kiselina životinjskog podrijetla s onima koji su pazili da ih ne unose nije primijećena nikakva razlika u većoj učestalosti pojave srčano-žilnih bolesti ili drugih bolesti.