Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sport koji oduzima dah

Autor: Valentina Mlađen

21.11.2012. 23:00
Sport koji oduzima dah

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Posjetitelji su mogli saznati i zanimljivu činjenicu kako je hrvatska reprezentacija prva reprezentacija koja je sakupila najviše bodova u povijesti ovog natjecanja, ali i prva reprezentacija koja je pobijedila s dva žuta kartona s obzirom na izuzetno stroga pravila


Dva člana tročlane hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah koji su ove godine na svjetskom prvenstvu u Nici osvojili prvo mjesto, Zadranin Božidar Petani i Komižanin Veljano Zanki, predstavili su Zadranima ovaj sport. Predavanje “Apnea trening i svjetsko prvenstvo – Nica 2012. ” održano je u Gradskoj knjižnici Zadar u sklopu Morskog utorka, a unatoč tome što je publika bila malobrojna nije nedostajalo pitanja.
“No Limit” disciplina
Dečki su predstavili rezultate s natjecanja, svoja iskustva i ukratko discipline kojima su Hrvatsku lansirali u sam vrh elite ronilaca na dah, a potom su predstavili i ostale discipline u ronjenju na dah. Čitavo vrijeme na videozidu prikazivane su fotografije s natjecanja, videozapisi s obaranja rekorda i natjecanja, ali i treninga. Posjetitelji su mogli saznati i zanimljivu činjenicu kako je hrvatska reprezentacija prva reprezentacija koja je sakupila najviše bodova u povijesti ovog natjecanja, ali i prva reprezentacija koja je pobijedila sa dva žuta kartona s obzirom na izuzetno stroga pravila.
Veljano Zanki ispričao je i kako je postao jedini Hrvat koji je oborio hrvatski rekord u izuzetno opasnoj disciplini “No Limit” zaronivši preko 100 metara, ali i najavio obaranje hrvatskog rekorda u disciplini “Variable Veight”.
“Morsko pijanstvo”
Petani i Zanki rekli su nešto i o opasnostima ovog sporta poput dekompresijske bolesti i morskog pijanstva, kao i pojavi doping sredstava o kojima se za sada još uvijek priča samo u kuloarima.
– U zadnjih par godina ovaj sport dosta je napredovao. U njemu nema love, njega počnete trenirati i nastavite iz čiste ljubavi. Puno puta pitam se što mi je sve to trebalo, ali ja sam čovjek koji ne voli stajati na jednom mjestu nego živi sto na sat, rekao je Zanki.
Okupljene je, među ostalim, zanimalo i koliko su česti i kako izgledaju treninzi za ovaj sport, koliko traju pripreme za natjecanje i što jedu ronioci na dah na što su Petani i Zanki rado i iscrpno odgovarali.