Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vozači autobusa: “Kazna za maloljetne huligane je neprimjerena!”

Autor: Suzana Bandić

21.11.2012. 23:00
Vozači autobusa: “Kazna za maloljetne huligane je neprimjerena!”

Foto: Zvonko KUCELIN



– Naravno da smo nezadovoljni ovakvom kaznom. Ti mladići će biti kažnjeni nekim simboličnim novčanim iznosima što po našem mišljenju nije primjerena kazna za ovo što su učinili. Takva kazna nije niti opomena drugima da to ne čine već naprotiv, daje ‘kuraža’ – rekao je Samir Milat, glavni povjerenik SSSH podružnice Liburnija


Nakon što je zadarska policija još prije tri dana ušla u trag trojici malodobnih delinkvenata koji su sudjelovali u napadu na 33-godišnjeg Liburnijina vozača autobusa, jučer je nad njima dovršeno kriminalističko istraživanje te su podneseni optužni prijedlozi Državnom odvjetništvu za mladež.
Naknadu tražiti na sudu
Trojica maloljetnika koji su brutalno “iscipelarili” vozača i nanijeli mu, po procjeni liječnika lakše ozljede, prijavljeni su zbog narušavanja javnog reda i mira, a tvrtki Liburnija upućeno je da zahtjev za naknadu štete nastale njihovim divljanjem u autobusu potražuju u sudskoj parnici, odnosno da podignu kaznenu prijavu s obzirom na to da je šteta veće od deset tisuća kuna.
– Šteta na autobusu je procijenjena oko 12 tisuća kuna tako da ćemo svakako tražiti naknadu. Kad saznamo o kome se radi, najprije ćemo se pokušati dogovoriti s roditeljima. Ako to ne bude moguće, naknadu ćemo tražiti sudskim putem – rekao je Slobodan Erslan, voditelj prometno-operativnog sektora Liburnije.
Kolege ozlijeđenog vozača koji se ni deset dana po događaju zbog bolova u vratu nije vratio na svoje radno mjesto nezadovoljni su ovakvim raspletom.
– Naravno da smo nezadovoljni ovakvom kaznom. Ti mladići će biti kažnjeni nekim simboličnim novčanim iznosima što po našem mišljenju nije primjerena kazna za ovo što su učinili. Takva kazna nije niti opomena drugima da to ne čine već naprotiv, daje ‘kuraža’ – rekao je Samir Milat, glavni povjerenik SSSH podružnice Liburnija dodajući kako je najveći apsurd u cijeloj priči taj što su mladići za nasilničko ponašanje i brutalno premlaćivanje vozača kažnjeni prekršajnim, odnosno novčanim kaznama, dok će za nastalu materijalnu štetu dobiti kaznene prijave.
Brutalni napad
– Nije li taj omjer apsurdan?! Ali, naše pravosuđe tako funkcionira i mi smo tu nemoćni – zaključio je Milat.
Iako je prema prvoj priči u napadu na Liburnijina vozača sudjelovalo desetak mladića, za sada su prijavljena samo trojica za koje su policajci uspjeli utvrditi da su tukli vozača.
Zbog brutalnog napada na 33-godišnjeg vozača M. P., vozači gradskog prijevoznika Liburnije u prošli su četvrtak od 7.30 do 8 sati obustavili gradski autobusni promet nakon čega su organizirali i mirni prosvjed na Autobusnom kolodvoru kako bi javnosti, ali i Upravi, Gradu i policiji ukazali na probleme s kojima se svakodnevno susreću. Prosvjed je održan pod krilaticom “Stop nasilju nad vozačima”.