Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog nepravilnosti razriješeno 14 ravnatelja, zadarskih nema na popisu

Autor: Hina (H)

21.11.2012. 23:00
Zbog nepravilnosti razriješeno 14 ravnatelja, zadarskih nema na popisu

Foto: Adam VIDAS



Ukupno je naređen ispis 149 učenika, a ispisi su bili u rujnu i početkom listopada, kada se mogao obaviti upis tih učenika u programe za koje su imali uvjete. Svih 149 učenika je ispisano jer nisu imali minimalni bodovni prag


Zbog nepravilnosti i svjesno prekršenih propisa pri upisu učenika u prve razrede srednjih škola diljem Hrvatske bit će razriješeno 14 ravnatelja, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.
Ministar Jovanović izvijestio je da je inspekcijski nadzor proveden u 118 hrvatskih srednjih škola te da su u njih 27, što je čak 23 posto, utvrđeni propusti i nepravilnosti pri upisu učenika. Rekao je da je ukupno izdano 15 obveznih prekršajnih naloga i predloženo 14 ravnatelja za razrješenje, najviše na području u ovlasti Službe prosvjetne inspekcije Zagreb (osam obveznih prekršajnih naloga i sedam razrješenja).
Poticalo ih se na provlačenje
Jovanović je istaknuo da se djeci na kraju 8. razreda, kada prvi put u životu trebaju savladati prepreku na temelju svoga rada, uspjeha i znanja, time indirektno slala poruka – “Ne trebate preskočiti ljestvicu, možete se provući ispod nje!”.
Podsjetio je da je nadzor naložio nakon otkrića kaštelanskog slučaja te da je najčešće bila riječ o propustima pri bodovanju posebnih uvjeta, što je promptno ispravljeno te nije bilo posljedica, niti je teže povrijeđen propis. U slučajevima pak u kojima je utvrđeno svjesno kršenje propisa, nepoštivanje propisanih rokova i postupka upisa, pogodovanje pojedinim kandidatima i upisivanje učenika koji nisu zadovoljili minimalni propisani bodovni prag za upis određenog programa, izdavani su obvezni prekršajni nalozi, a odgovorna osoba, odnosno ravnatelj, predložena je za razrješenje.
Ministar je izvijestio da je prosvjetna inspekcija, na čelu s načelnicom Samostalnoga sektora za inspekcijski nadzor Mihaelom Adamović, predložila razrješenje Petra Vrbanića, ravnatelja Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića, Joze Bešlića iz Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, Bože Pavlovića iz Zdravstveno-veterinarske škola A. Štampara Vinkovci, Gordane Dragušica iz I. gimnazije u Osijeku, Igora Marača iz 5. Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci, Marije Maćešić iz 6. Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci, Antona Babića iz Strukovne škole Pula, Damira Jakšića iz Prirodoslovne škole Karlovac, Roberta Erdeljca iz Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, Zdravka Saboleka iz 10. Srednje škole Koprivnica, Dušanke Novak iz Ekonomske i trgovačke škola Čakovec, Marinele Labaš iz Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, Nade Stanić iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu te Veronike Javor, ravnateljice XV. gimnazije u Zagrebu.
Sustav nagrižen korupcijom
Do sada je razriješeno devet ravnatelja, a za ostalih pet razrješenja teče propisani rok školskom odboru da donese odluku o razrješenju.
Ukupno je naređen ispis 149 učenika, a ispisi su bili u rujnu i početkom listopada, kada se mogao obaviti upis tih učenika u programe za koje su imali uvjete. Svih 149 učenika ispisano jer nisu imali minimalni bodovni prag propisan Odlukom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole. Na pitanje novinara što će biti s učenicima za koje je naknadno utvrđeno da su upisani mimo propisa, ministar je odgovorio da na kraju polugodišta više neće biti ispisivanja.
Ministar Jovanović najavio je da će odlučno rješavati nepravilnosti i u sustavu veleučilišta na kojima vlada veliki kaos, spomenuo je i najnoviji slučaj na Policijskoj akademiji rekavši da su “obrazovni i zdravstveni sustav nagriženi korupcijom što se odrazilo na cijelo društvo”.