Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kad je komuna jedino utočište

21.11.2013. 23:00
Kad je  komuna  jedino  utočište


Naša i druge zajednice jako su potrebne u liječenju ovisnika. One daju mogućnost da ovisnik funkcionira bez tableta, bez ikakve terapije. Mi pružamo psihosocijalni tretman koja omogućava da se osoba potpuno oporavi i kad izađe da se uspješno uklopi u društvo


Rijetki su ovisnici koji dobrovoljno idu u zajednicu. Dok god  imaju obući čistu robu, dobivaju topli obrok, imaju krov nad glavom i  idu spavati u čisti krevet, teško će se odlučiti na taj korak. Najčešće se  odluka o odlasku u zajednicu donosi pod pritiskom okoline, istaknuto je  na jučerašnjem predstavljanju rada terapijske zajednice Mondo Nuovo  iz Nunića. Predstavljanje je organizirala Udruga Porat i Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mentalno zdravlje Zadar u sklopu  projekta Mentalno zdravlje za sve, a pod motom “budi snažan, budi  zdrav”.  Zajednicu su predstavili njena voditeljica Ivana Buterin Gluić,  nekadašnji član Ivica i sadašnji Goran.
Ivica je prije jedanaest godina izašao iz komune. U njoj je proveo dvije  godine i devet mjeseci, prije dolaska u nju heroin je konzumirao osam  godina.
– Mene obitelj nije nagovorila na odlazak u komunu. Mome ocu nije  bilo jasno kako ja taj problem ne mogu sam riješiti. Na komunu sam se  odlučio kada je moja žena rekla da biram između zajednice, nje i našeg  dvije i pol godine starog sina s jedne strane i droge s druge strane, kaže  Ivica, dodajući kako je ovisnik u komuni zaštićen od alkohola, droga i  vanjskih utjecaja. Prava borba počinje tek kad se izađe vani.
Dvadesetsedmogodišnji Goran se na odlazak u komunu također  odlučio kada je bio stjeran pred zid. Sjeća kako mu je sestra zaprijetila da  će otići iz stana u kojem su zajedno živjeli i da on umre sam kao pas ako  se ne ode liječiti. U komuni je već četrdeset mjeseci.
– Nisam se prihvaćao, nisam se znao izraziti prema vani bez pomoći  droge, alkohola. Komuna mi je spasila život, govori Goran.
Ivana Buterin Gluić ocjenjuje da je prijelomni trenutak u liječenju svakog ovisnika trenutak kada on odluči da se liječi zbog samog sebe.
– Naša i druge zajednice jako su potrebne u liječenju ovisnika. One daju mogućnost da ovisnik funkcionira bez tableta, bez ikakve terapije. Mi  pružamo psihosocijalni tretman koja omogućava da se osoba potpuno  oporavi i kad izađe da se uspješno uklopi u društvo. Naš program se bazira na psihoterapiji i radnoj terapiji, kaže Gluić.
Komunu Mondo Nuovo može se dobiti pozivom na broj 022/5785 85  80.