Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prve katastarske izmjere nakon 200 godina

21.11.2013. 23:00
Prve katastarske  izmjere nakon  200 godina


Državna geodetska uprava projekt financira s 25 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od 75 posto vlasnici parcela i Općina


Na području k.o. Briševo započela je katastarska izmjera zemljišta, a radove su kod Dječjeg vrtića Briševo-Murvica otvorili ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Danko Markovinović i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar. Radove na projektu  vrijednom 2,9  milijuna kuna, bez PDV-a, izvode Aces d.o.o. Zadar i  Geomatika d.o.o.Trilj.
– Od katastarske izmjere koja će obuhvatiti 3.300 hektara  građevinskog i poljoprivrednog zemljišta velika su i dugoročna  očekivanja, kazao je Lončar.
Ovo je povijesni događaj, zemljišne knjige zadnji put su rješavane  prije 200 godina, tako da 90 posto Briševljana nema riješene vlasničke odnose na svojoj zemlji.  Pojedinačno rješavanje tog pitanja  košta jako puno novaca te je ova izmjera jedinstvena prilika da  Briševljani srede svoje vlasništvo za relativno malo novca i u relativno kratkom vremenu, naglašava načelnik.
Državna geodetska uprava projekt financira s 25 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od 75 posto vlasnici parcela i Općina.
Na početku katastarske izmjere je vrlo važna suradnja vlasnika  zemljišta, lokalne samouprave i izvođača, geodeta, jer vlasnici moraju kvalitetno označiti svoje parcele za zračno snimanje. Vrlo skoro  će biti organiziran zbor mještana na kojemu će ih upoznati s cijelom procedurom i onim što trebaju napraviti.
– Aviosnimanje će se održati sredinom mjeseca ožujka iduće godine. Sve ovisi o vremenskim prilikama, jer treba biti lijepo vrijeme  i dobra vidljivost, rekao je Nenad Javoran, pročelnik područnog  Ureda za katastar Zadar.
Načelnik Lončar je još  samom početku realizacije ovog zahtjevnog projekta u Općini Poličnik apelirao na žitelje da se svi aktivno  uključe u rješenje ovog stoljetnog problema kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa.
– Na području k.o. Poličnik imamo tek oko 35 posto naplate vlasnika nekretnina. Usprkos činjenici kako je ova izuzetna prigoda da  se relativno brzo i efikasno riješe nagomilani problemi kojim će  oni, koji se uključe, kroz dvije ili tri godine postati vlasnici ili posjednici svojih zemljišta i konačno će moći upravljati svojom imovinom, rekao je Lončar dodajući da su od katastarske izmjere očekivanja velika i dugoročna. Pritom je najavio skorašnju katastarsku  izmjeru u k.o. Murvica u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna bez PDV- a.