Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar počašćen Tjednom talijanske kuhinje

21.11.2016. 23:00
Zadar počašćen Tjednom talijanske kuhinje


Tjedan talijanske kuhinje u svijetu otvoren je jučer u prostorijama Zajednice Talijana u Zadru. Prva je ovo godina održavanja ove manifestacije koja za cilj ima promociju jezika, kulture i svega ostalog vezano uz Italiju.
Prvi Tjedan talijanske kuhinje u svijetu je svojevrsni nastavak uspješno obrađenih tema i ideja predstavljenih na manifestaciji Expo Milano 2015 i sadržanih u dokumentu “Carta di Milano: kvaliteta, održivost, kultura, prehrambena sigurnost, pravo na hranu, edukacija, identitet, teritorij, raznolikost. Projekt je dio plana djelovanja potpore agro-prehrambenom sektoru te talijanskoj kuhinji, s ciljem valorizacije talijanske kuhinje visoke kvalitete u svijetu. Koordinacija Tjedna talijanske kuhinje je promovirana od strane Radne grupe Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije.
– Tjedan talijanske kuhinje je manifestacija o talijanskoj kulinarskoj tradiciji koja će se održavati svake godine, a ima za cilj istaknuti vrijednosti talijanskog kulinarstva. Kuhinja je jedna od esencijalnih komponenti talijanske kulture i identiteta, istaknula je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru navodeći kao cilj širenje istinskih vrijednosti nutritivnog modela mediteranske dijete, internacionalizaciju talijanske kuhinje kroz proces specijalizacije talijanskih mladih kuhara u inozemstvu i prezentaciju talijanskog ugostiteljstva visoke kvalitete. Također, kuhinja kao solidarnost, upoznavanje i dijalog među narodima, društvena uključenost i prehrambeno obrazovanje u školama. Glavnu polazišnu točku svih predviđenih aktivnosti predstavlja mreža Ministarstva vanjskih poslova u inozemstvu: 295 diplomatsko-konzularnih sjedišta i Instituta za kulturu koji koordiniraju inicijativama različitih sektora talijanskog sustava kako bi se optimalno iskoristili postojeći resursi, stvorila kritična masa te osigurala dosljednost u radu.
U svijetu se kroz ovaj tjedan održava više od 1.300 događaja koji promoviraju talijansku kuhinju, a nositelj zadarskog dijela ove manifestacije je Udruga Dante Alighieri Zadar u čije ime je prisutne pozdravila Elena Kiprowska.
– Dante je pokazao da se može nositi s organizacijom velikih manifestacija. Cilj nam je promovirati talijanski jezik, kulturu kao i sve drugo vezani uz Italiju, kazala je Kiprowska. Zadarski Tjedan talijanske kuhinje u svijetu otvorila je Anita Gržan Martinović iz Grada Zadra, pozdravivši prisutne u ime gradonačelnika Grada Zadra Božidara Kalmete.
– Ovo je jedna vesela, šarolika, ukusna manifestacija. Jedan smo od rijetkih gradova koji je počašćen s Tjednom talijanske kuhinje. Ovo je radosna uvertira u blagdan Sv. Krševana i Dana grada Zadra, drago nam je da se možemo družiti u opuštenoj atmosferi, kazala je Gržan Martinović.