Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani u potrazi za biljnim lijekovima

23.11.2017. 11:19
Zadrani u potrazi za biljnim lijekovima


S dolaskom hladnijeg i promjenjivog vremena stiže i razdoblje prehlada i viroza, začepljenog nosa i upaljenog grla, a u borbi s ovim sezonskim tegobama Zadrani sve više koriste biljne preparate, potvrđuju zadarski farmaceuti. Bilo da je riječ o raznim pripravcima koji jačaju imunitet ili o biljnim proizvodima za ublažavanje simptoma sezonskih virusnih oboljenja, građani sve češće posežu za prirodnom medicinom, u pravilu bezreceptnim pripravcima.


Tražen čaj od lipova cvijeta
– Najčešće se kupuju čajevi, među kojima je dosta tražen čaj od lipova cvijeta koji potiče znojenje, djeluje protuupalno i analgetski, te snižava temperaturu zbog čega je učinkovit posebno kod prehlada praćenih groznicom i bolestima gornjih dišnih putova, kažu u jednoj zadarskoj ljekarni, te navode kako je posljednjih par godina primjetno da kupci traže preparate koji jačaju imunitet i prije same sezone gripe i prehlade. Kupuju se, kažu dalje ljekarnici, dosta i pastile za grlo koje ublažavaju simptome neugodne upale grla, te svakako kapi za nos, kojih na hrvatskom tržištu ima sve više na prirodnoj bazi.
– Kod grlobolje praćene kašljem uvijek dobro idu sirupi, koje kupcima preporučujemo ovisno u vrsti kašlja koji ih muči, dodaju još u ljekarni, potvrđujući kako je posljednjih godina primjetan porast interesa Zadrana za biljnim preparatima.
I zadarska fitoaromaterapeutkinja Nives Jurišić, koja se već niz godina bavi proizvodnjom biljnih preparata, kaže kako sve više ljudi prepoznaje korisne zdravstvene učinke koje pruža ljekovito bilje.
– Za snižavanje povišene tjelesne temperature koja prati sve viroze traže se antipiretici, od kojih je posebno učinkovit sirup od dragoljuba koji je prirodni antibiotik, te kora vrbe. Kod liječenja prehlade i gripe dosta se traže i biljke trputac, marulja, bršljan i bazga koje su djelotvorne jer razblažavaju sluz i olakšavanju iskašljavanja, kaže Nives Jurišić, te navodi da kod ublažavanja kašlja pomaže i crni i bijeli sljez, a kod produktivnog kašlja biljka divizma.


Eterično ulje eukaliptusa i bobe od smreke
Kadulja je neizostavna kod upale gornjih i donjih dišnih putova, te je odličan antiseptik za usnu šupljinu i ždrijelo, dok se za upalu gornjeg dišnog trakta preporučuje eterično ulje eukaliptusa i bobe od smreke, a za djecu do tri godine starosti sluz od korijena bijelog sljeza koja se kaplje u nos.
Onima koji žele ojačati imunitet preporučuje se biljka stolisnik, a kao najpoznatiji prirodni antibiotik Nives Jurišić navodi propolis, mješavinu smola, balzama i eteričnih ulja. Ovaj pčelinji proizvod izvrstan je u borbi protiv streptokoka, gram pozitivnih bakterija.
U liječenju viroza svakako je neizostavan med, čija prodaja značajno raste s dolaskom zime, što potvrđuju i prodavači na tržnici.
Ipak, koja će biljka biti najučinkovitija ovisi najviše o samome pacijentu i o simptomima koji su kod određenog bolesnika izraženiji. Stoga se svakom kupcu pristupa individualno i u skladu s njegovim tegobama odabire najbolji biljni pripravak.