Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Budućnost folklora ostaje na mladima

Autor: Katarina Belić

21.12.2008. 23:00
Budućnost folklora ostaje na mladima

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Benkovcu je završena druga smotra folklora “Benkovac ususret Božiću” u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Branimir” iz Benkovca. Smotra je održana pod pokroviteljstvom grada Benkovca.
– S obzirom da se većina događanja organizira ljeti, ove godine smo smotru odlučili organizirati oko Božića, u vrijeme kada je sve mirno i malo se toga događa. Na ovaj način želimo njegovati našu tradiciju i kulturu. Večeras će svoj program na smotri prikazati nekoliko županija iz cijele Hrvatske, rekla nam je Ksenija Čirjak, voditeljica folklorne sekcije KUD-a “Branimir” iz Benkovaca.
U toku večeri je nastupilo deset KUD-ova i jedan folklorni ansambl “Tempet” iz Makarske, sve to pod budnim okom peteročlane stručne komisije. Nakon završetka nastupa zadatak komisije je predstavnicima KUD-ova bio reći nešto o dobrim ili lošim stranama njihova nastupa.
U stručnom ocjenjivačkom žiriju našla se i gošća iz Otočca, Dragica Rogić, voditeljica i koreografkinja Hrvatskog saveza voditelja i koreografa.
– Prilikom nastupa pojedinog KUD-a bodujemo scenski nastup, izvornost i originalnost, izgled i složenost glasova u pjevanju. Presudan kriterij u ocjenjivanju je ako dođe do “spajanja” i originalnosti pjevanja i plesanja, kao i izgleda nošnje, kazala je Rogić.
Nakon nastupa KUD-ova uslijedio je izbor najoriginalnijeg para u nošnji, odnosno iz svakoga društva.
– Večeras je bilo mnogo mladih, što smatram pozitivnim. Čak i stranci su ti koji su prepoznali našu kulturu kao posebnu, zanimljivu i “drukčiju od drugih”. Stoga je kao takvu trebamo i dalje čuvati i njegovati te prenositi na nove mlade naraštaje, kazala je Rogić.