Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Domenico Papafava i njegova ostavština rodnom Zadru

Autor:

21.12.2009. 23:00
Domenico Papafava i njegova ostavština rodnom Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



U Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja Zadar danas je otvorena izložba “Domenico Papafava i njegova ostavština rodnom Zadru”.
U ime Narodnog muzeja okupljene je pozdravio ravnatelj Hrvoje Perica. Istaknuo je kako je Prirodoslovni odjel, uz arheologiju, dio Narodnog muzeja od njegova početka. Arheologija se s vremenom odvojila, a Prirodoslovni odjel nastavio nositi kontinuitet. Nažalost, zbog povijesnih okolnosti, odjel se nekoliko puta gasio.
– Ova zbirka preživjela je tri države i tri rata. Pravo je čudo kako se sačuvala za vrijeme bombardiranja Zadra u Drugom svjetskom ratu, istaknuo je Perica zaključivši kako je ovaj postav u potpunosti autorski rad Snježane Vujčić – Karlo.
Upravo se Vujčić-Karlo po završetku Peričina govora obratila prisutnima istaknuvši veličinu Domenica Papafave. Osim što je bio vrstan odvjetnik, bavio se botanikom i svilogojstvom, te surađivao s velikim svjetskim stručnjacima.
– Bilo je teško sakupiti sve podatke, budući da se čuvaju na raznim stranama, u Zagrebu, Znanstvenoj knjižnici Zadar, te Državnom arhivu Zadar. Stoga vas pozivam da izložbu polako pogledate, uz veliku pažnju, te se nadam da će postav, po završetku izložbe biti spremljen u istom stanju u kakvom je postavljen, kazala je Vujčić-Karlo.
Izložbu je, u ime Zadarske županije, osnivača Narodnog muzeja, otvorila Renata Peroš, zamjenica pročelnika za društvene djelatnosti Zadarske županije. Ona je istaknula ulogu Narodnog muzeja u očuvanju narodne baštine.
– Narodni muzej već dugi niz godina čuva i promovira narodnu baštinu. Budite i dalje čuvari kulturnog nasljeđa, poručila je Peroš.