Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Među uhićenim Kurtovićevim pomagačima i Dejan Pupovac!

Autor: Suzana Bandić

21.12.2009. 23:00
Među uhićenim Kurtovićevim pomagačima i Dejan Pupovac!


Zadarska je policija uhitila Dejana Pupovca i Niku Lisicu, zaposlenike u Auto kući Zadar, zbog sumnje da su na poticaj Ante Kurtovića i uz pomoć Marina Miškovića sastavili lažne ugovore kojima su prevarili dvije leasing kuće oštetivši ih za preko milijun kuna
Dok Ante Kurtović (29) već gotovo dva mjeseca zbog polulegalne prodaje automobila, brodova i stanova krati dane u pritvoru Istražnog centra u Zadru, razmotavajući klupko oko njegovih prijevara zadarska je policija došla do još tri osobe umiješane u “leasing aferu” te je protiv Kurtovića podigla kaznenu prijavu jer je utvrđeno da ih je poticao na kaznena djela.
Riječ je o Dejanu Pupovcu (33) i Niki Lisici (32), zaposlenicima u Auto kući Zadar, te Marinu Miškoviću (36), pomorcu iz mjesta Miškovići na otoku Pagu, koji se trenutačno nalazi na brodu.
Dejan Pupovac, inače šef prodaje u Autokućui Zadar i Niko Lisica, zaposlenik na odjelu prodaje, danas su uz kaznenu prijavu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službenih isprava privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Vladimiru Mikolčeviću, dok je treći akter, Marin Mišković, zaradio  kaznenu prijavu zbog pomaganja Pupovcu i Lisici u izvršenju kaznenih djela.
Iz PU zadarske danas su se oglasili priopćenjem u kojemu je navedeno kako je zadarska policija nastavljajući kriminalističko istraživanje u svezi većeg broja kaznenih djela prijevare prilikom prodaje automobila, vozila i stanova utvrdila  osnovanu sumnju da su dvojica počinitelja u dobi 33 i 32 godine u svojstvu odgovornih osoba jednog poduzeća u Zadru, a na poticaj 29-godišnjaka i uz pomoć 36- godišnjaka, sačinili lažne poslovne isprave.
Oštetili leasing za milijun kuna
– S ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi svom poduzeću, te su osobe prevarile dvije leasing kuće oštetivši ih za više od milijun kuna – kazali su iz policije.
Kako neslužbeno doznajemo, dobro uigrana i organizirana ekipa sastavila je ugovore na način da se u njima Auto kuću Zadar prikazalo kao vlasnika i dobavljača dvaju “audija”. Te su ugovore kasnije predočili djelatnicima dviju leasing kuća, da bi ih zatim, nakon što su ih uvjerili u istinitost sadržaja, temeljem tih lažnih ugovora naveli da sa 36-godišnjim Miškovićem zaključe ugovor o leasingu, a Auto kući Zadar isplate kupoprodajnu cijenu vozila u ukupnom iznosu od preko 1.076 milijuna kuna. Navodno je riječ o leasing kućama “PBZ” i “Impuls”, koje je tijekom kriminalističkog istraživanja, a prateći trag Kurtovićevog poslovanja, policija obuhvatila istražnim radnjama odmah po njegovom uhićenju početkom studenog kada je ujedno i cijela ova nekoliko milijuna eura teška afera procurila u javnost.
Nakon detaljne i iscrpne obrane koju su Pupovac i Lisica puna tri sata iznosili sucu Mikolčeviću, oba su puštena na slobodu jer, kako je pojasnio Mikolčević, nije bilo osnove za njihovim pritvaranjem.
– Obojica su iznijela toliko opširne obrane iz kojih proizlazi i ono za što su bili predloženi svjedoci pa stoga nema straha od utjecaja na njih, a niti od ponavljanja djela obzirom da ni jedan nije evidentiran kao počinitelj kaznenog djela prije, a ni nakon ovog za koje ih se sumnjiči – pojasnio je sudac Mikolčević.
Kada je riječ o trećoj osobi osuimnjičenoj za pomaganje, sudac je pojasnio kako je on trenutno nedostupan te da je doneseno rješenje o provođenju istrage čim se za to ukažiu mogućnosti. Ante Kurtović, kojega se sumnjiči za poticanje na kaznena djela, danas nije saslušan.
– Četvrti osumnjičeni već se nalazi u pritvoru Istražnog centra i stoga nema potrebe za njegovim žurnim saslušavanjem. Osim toga, obzirom da isti ima cijeli niz kaznenih djela za koje ga se tereti, njemu će po isteku pritvora 2. siječnja 2009. godine biti ionako produljen pritvor – kazao je Mikolčević. 
Istraga obuhvatila stotinjak osoba
Prema posljednjim informacijama policija je do sada zaprimila 40-tak prijava zbog prijevare protiv Ante Kurtovića, a njegov “dossier” danas je proširen i za kaznenu prijavu zbog poticanja. Inače, policijskom istragom vezanom uz Kurtovićeve prijevare od samog početka obuhvaćeno je ukupno 67 vozila, 11 brodova te stotinjak osoba, uključujući oštećene osobe, ali i one umiješane u prijevaru.
Prema dosadašnjim saznanjima sve prijavljene prijevare odvijale su se na gotovo identičan način – uigranim sistemom “piramida” prodaje.
Kurtović je tako pet godina posredovao u kupnji automobila, brodova i stanova na način da ih je prodavao za gotovinu upola manju od stvarne cijene, a iste je dizao na leasing kod nekoliko banaka zadužujući ih na imena rodbine i prijatelja.
Prvih godina on je rate uredno plaćao, no ubrzo je upao u finacijske probleme zbog kojih je prestao plaćati rate za leasing te se potom zadužio i kod kamatara plaćajući im goleme kamate. Leasing kuće s prvim neplaćenim ratama započele su pljenidbu kupljenih stvari, a oštećeni kupci zakucali su Kurtoviću na vrata.  Kurtović se sam prijavio policiji nakon što su neki nezadovoljnici prijetili i njemu i njegovoj obitelji, a navodno su ga na kućnoj adresi “posjetili” i utjerivači dugova angažirani od nekih uglednih Zadrana kako bi ih obeštetio. 


 ČETVORICA PRIJAVLJENIH ZBOG PROTUPRAVNE NAPLATE


Samo nekoliko dana nakon što je istražni sudac 29-godišnjeg Antu Kurtovića spremio iza rešetaka, istražnom su sucu Županijskog suda u Zadru na isptivivanje privedeni Goran Vitlov (42) i Dejan Marković (32), a dan kasnije još dvojica – Paolo Bajlo (30) i Marko Petani (27). Protiv njih je podignuta kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kaznena djela protupravne naplate u pokušaju prijeteći obitelji i mladom Kurtoviću.




 PROPALA IM KUPNJA BRODA PA KAMATARILI


Obitelj Perić, Snježana (50), bivša šefica zemljišno knjižnog odjela Općinskog suda u Zadru, njezin suprug Branko (52) i sin Ante (30) sredinom studenog prijavljeni su zbog ucjene 18-godišnjeg Šime Rafića kojemu su za posredstvo pri kupnji broda od Ante Kurtovića platili 30 tisuća eura. Nakon što je dogovor propao, obitelj se sumnjiči da su od mladića tražili i dodatnih sedam tisuća eura na račun kamata