Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SDSS se treba izboriti za srpskog dožupana

Autor:

21.12.2009. 23:00
SDSS se treba izboriti za srpskog dožupana

Foto: Sebastian GOVORČIN



Veselko Čakić izabran je za predsjednika GO SDSS-a Zadar na osnivačkoj skupštini koja je održana u hotelu Porto u Zadru. Za njegovog zamjenika izabran je Momir Prostran, a za tajnika Milorad Matić. Skupštini koja je održana u hotelu u vlasništvu obrovačkog HDZ-ovog gradonačelnika Ante Župana i tamošnjeg koalicijskog partrnera SDSS-a prisustvovali su potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac i saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Ratko Gajica.
Zadarska organizacija SDSS-a za sada broji dvadeset članova. Radi se devedeseti i prvoj u Hrvatskoj i sedmoj u Zadarskoj županiji, nakon Gračaca, Obrovca, Benkovca, Lišana Ostrovičkih, Smokovića i Zemunika Donjeg.
– Nakon više od deset godina uspješnog djelovanja u Hravtskoj i pet godina u Zadarskoj županiji, SDSS je konačno došao u Zadar. Osnivanjem Gradske organizacije u Zadru želimo nadoknaditi vrijeme naše pasivnosti, strahova i neaktivnosti i poltički organizirati brojnu, ali poprilično uspavanu srpsku zajednicu u gradu,  rekao je Ćakić i nastavio:
– Osnivanje SDSS-a u Zadru izraz je suštinske potrebe za našom političkom participacijom. Prirodno je da Srbi politički participiraju kroz svoju izvornu srpsku političku opciju. Barem do onoga trenutka dok naša država ne postane građanske u punom smislu te riječi.
Saborski zastupnik Milorad Pupovac kazao je kako se pred zadarskim ogrankom nalaze tri važna zadatka:
– Stranka treba pomoći Srbima da se na Forumu, Kalelargi, Rivi osjećaju kao da je njihova. Mi smo to uspjeli u Hrvatskoj, Vukovaru, uspjet ćemo i u Zadru. Trebate poticati ravnomjerni razvoj Zadarske županije i treba se izboriti da Zadarske županija dobije dožupana srpske nacionalnosti u skladu sa zakonima i Ustavom.
Pupovac je dodao kako SDSS u Zadru počinje skromno, ali kako takav početak treba biti nakon vremena koja su bila obijesna.
 


 PUPOVAC: OSTAVKA KALMETINA STVAR


Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je sve česte natpise o ostavci ministra Božidara Kalmete i te o cijepanju njegovog ministarstva na dva dijela i njegovom dijeljenju između koalicijskih partnera:
– To je u prvom redu stvar ministra Kalmete. On mora sam ponuditi taj odgovor javnosti i predsjednici Vlade na osnovu svog moralnog osjećaja, svojeg osjećaja odgovornosti za javnu dužnost i njeno obnašanje. Nemam nikakvih saznanja da bi se bilo što dijelilo između koalicijskih partnera. Treba podijeliti odgovornost, a podjela moći i utjecaja je najmanje što u ovom trenutku treba.