Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Klišmanić odlazi u mirovinu, Bitanga najizvjesniji kandidat za predsjednika Županijskog suda

21.12.2010. 23:00
Klišmanić odlazi u mirovinu, Bitanga najizvjesniji  kandidat za predsjednika Županijskog suda


– Stekao sam uvjete za mirovinu, a na ovom sam radnom mjestu već gotovo devet godina. Mandat traje četiri godine pa sam zaključio kako ne bi bilo u redu prihvatiti ga, a potom na pola odustati – Antun Klišmanić


Antun Klišmanić, aktualni predsjednik  Županijskog suda u Zadru  odustao je od trećeg mandata  na koji je imenovan kao jedini kandidat početkom  srpnja ove godine. Upravo  ovih dana stoga se očekuje i  službeno očitovanje iz Ministarstva pravosuđa o njegovu  razrješenju. Razlozi zbog kojih je još početkom kolovoza  zatražio razrješenje, a jučer  resornom ministarstvu uputio i požurnicu, osobne su  naravi, kaže Klišmanić.
– Stekao sam uvjete za mirovinu, a na ovom sam radnom mjestu već gotovo devet godina. Mandat traje četiri godine pa sam zaključio  kako ne bi bilo u redu prihvatiti ga, a potom na pola  odustati – kratko je potvrdio  informaciju ne želeći se pri  tom očitovati o govorkanjima  u pravosudnim krugovima o  njegovu nasljedniku. Njega  će, kaže Klišmanić, imenovati  sam ministar Dražen Bošnjaković.
– U ovakvim situacijama  praksa je da ministar imenuje  v.d. predsjednika do raspisivanja i okončanja natječaja  za upražnjeno radno mjesto,  a ja ne bih želio ulaziti u bilo  kakve špekulacije – zaključuje  Klišanić koji je svoju pravosudnu karijeru započeo na  poslovima vojnog, a potom i  civilnog tužitelja u zadarskom Županijskom državnom odvjetništvu. Karijeru je  nastavio kao istražni sudac  Županijskog suda u Zadru, a  2002. godine biva izabran za  predsjednika suda gdje odbrojava svoje posljednje radne dane pred odlazak u mirovinu. 
Najizvjesniji kandidat za  fotelju prvog čovjeka zadarskog Županijskog suda i  Klišmanićeva nasljednika,  kako neslužbeno doznajemo  iz pravosudnih krugova, je  Marijan Bitanga, županijski  sudac i donedavni predsjednik Općinskog suda u Zadru. Bitanga je početkom  srpnja ove godine, također na  osobni zahtjev, razriješen  dužnosti predsjednika  Općinskog suda gdje je obnašao treći mandat. Na to je  mjesto prešao iz PU zadarske  gdje je obanašao dužnost  načelnika Odjela policije.
Zadarska javnost Bitangu  pamti po izricanju najveće  kazne ikada na zadarskom  sudu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama. Riječ je o presudi  od 8,5 godina zatvora  izrečenoj vozaču kamiona  Miljenku Stričaku koji je u  tunelu Ledenik usmrtio dvije  žene i njihovo dvoje malodobne djece. Sudsku karijeru  na Županijskom sudu započeo je medijski atraktivnim  procesom dvojcu Modrić-Olujić.