Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nikola Vein oslobođen optužbe za utaju

21.12.2010. 23:00
Nikola Vein oslobođen  optužbe za utaju


Nikola Vein  (37), zadarskoj javnosti poznat po sudskom procesu  zbog protudržavnog terorizma, jučer je na Općinskom sudu u Zadru oslobođen krivnje za kazneno  djelo utaje, odnosno prisvajanja tuđe pokretne stvari  date na povjerenje, a u  konkretnom predmetu riječ  je o automobilu u vlasništvu  Zorana Klarića iz Zadra.
Sumnjičilo ga se da je  nakon što je sa Klarićem  sklopio ugovor o najmu vozila vrijednog 60 tisuća kuna, isti htio zadržati za sebe.  Međutim, Vein je to u svojoj  obrani decidirano negirao  rekavši kako je sav dug za  najam isplatio Klariću te mu  vratio vozilo. Njegovu priču  pred sutkinjom Ivom Lovrin  potvrdio je i sam Klarić, pa  mu je po okončanju postupka zbog nedostatka dokaza za počinjenje kaznenog djela koje mu je  tužiteljstvo optužnim prijedlogom stavljalo na teret,  izrečena oslobađajuća presuda. 
Vein je prije tri godine  oslobođen i krivnje za protudržavni terorizam na  Županijskom  sudu u Zadru  gdje mu se sudilo zajedno s  Tiborom Furom. Dvojac je  uhićen 26. studenoga 2007.  godine nakon  što su s eksplozivnom napravom velike razorne moći uhvaćeni u središtu  Zadra. Optužnica ih je teretila  da su u blizini  trajektne luke  “poduzeli radnju  kojom se stvaraju uvjeti da se  prouzroči eksplozija na području RH s ciljem ugrožavanja sigurnosti  RH, čime bi se prouzročio  osjećaj nesigurnosti u  građana”. Sud je, međutim,  odlučio da za pripremu protudržavnog terorizma nije  bilo dokaza. Stoga su 22.  ožujka oslobođeni krivnje i  pušteni iz zadarskog pritvora, a kome je zapravo bio  namijenjen “eksplozivni paketić” i danas je enigma.