Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nogometašima svanulo, košarkašima se smrknulo

21.12.2010. 23:00
Nogometašima svanulo,  košarkašima se smrknulo


Poraz od Zvezde u Beogradu (77:72) donio je povratak u realnost ovu momčad koju su po povratku dočekale najgore vijesti o odlasku kluba u stečaj


Ožujak 2010.
Ožujak je nacionalnoj razini bio posebno  važan zbog nove zlatne medalje najbolje visašice svijeta  Blanke Vlašić. Njoj je u Dohi  na Svjetskom atletskom prvenstvu u dvorani uspjelo  drugi put uspeti se na krov  svijeta. Hrvatski nogometni  reprezentativci ponovno su se  okupili nakon neuspjelih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u JAR-u te su pobjedom  u prijateljskoj utakmici protiv  Belgije (Kranjčar 0:1) u Bruxellesu na čelu s izbornikom  Slavenom Bilićem najavili  pohod na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2012. u  Ukrajini i Poljskoj. Također je  vrijedno istaknuti laganu pobjedu Davis Cup reprezentacije Hrvatske nad Ekvadorom  u Varaždinu. Tom pobjedom  hrvatski tenisači su osigurali  domaći četvrtfinalni ogled sa  Srbijom.
KK Zadar pred  stečajem
U Zadru glavna pozornost  je padala na događanja u KK  Zadar koji je trpio teške trenutke grcajući u dugovima s  permanentno tinjajućom crvenom lampicom stečaja, a  sve to je imalo i velikog  utjecaja na lošu sezonu u  NLB ligi kojoj se završnica  regularnog dijela natjecanja  rasplitala upravo u ožujku.  Put je igrače Danijela Jusupa  početkom trećeg mjeseca vodio u sarajevsku Skenderiju  gdje je trebalo pobijediti kako  bi se zadržali izgledi za plasman na Final four NLB lige.  Zadrani su išli na to gostovanje u lošem raspoloženju, jer je iza njih bilo već  11 poraza u regionalnom natjecanju, od čega sedam gostujućih iz osam utakmica.  Takav epilog je bio i po završetku utakmice s Bosnom  (86:83). Nada za eventualan  ulazak u najboljih četiri bila je  dovedena tek na puku teoriju.  Ta teorija je, doduše, malo  živnula nakon pobjede u sljedećem 24. kolu protiv Budućnosti (83:78) u Krešinom  domu. Ukazala se tada prilika  Zadranima da se slavljima u  posljednja dva kola kontra  Crvene zvezde u Beogradu i  Zagreba na svom parketu nekako dočepaju tog četvrtog  mjesta. Uz to im je trebalo  nekoliko pogodnih rezultata  iz drugih utakmica, no poraz  od Zvezde u Beogradu  (77:72) donio je povratak u  realnost ove momčadi koju su  po povratku dočekale najgore  vijesti o odlasku kluba u  stečaj. Ipak da ne bilo tako  pobrinuo se konzilij zadarskih  gospodarstvenika koji su  odlučili ubrizgati financijsku  injekciju na sastanku iniciranom od strane gradonačelnika Zvonimira Vrančića. Uslijedila je Pirova pobjeda protiv Zagreba u posljednjem  kolu NLB lige kojom je završena sezona na osmom  mjestu s polovičnim učinkom  pobjeda i poraza (13-13). Već  dva dana nakon toga uslijedio  je početak ekspresnog natjecanja u Ligi za prvaka A-1  lige. Lagana domaća pobjeda  nad Zabokom, pa teško izboreni bodovi protiv Svjetlosti u Slavonskom Brodu, da  bi uslijedio dramatičan dvoboj na Višnjiku protiv Cedevite u kojoj su Zadrani  slavili 84:82, zahvaljujući fenomenalnoj igri Marka Cara.  Sa 3:0 omjerom napravio se  lijep zalet u smislu hvatanja  što bolje pozicije za doigravanje nacionalnog prvenstva.
Puntamičko proljeće
S druge strane grada nekako je ožujak bolje sjeo  košarkašima Borik-Puntamike koji su bili u pravom naletu  nakon krize rezultata koja ih  je tresla cijeli siječanj i pola  veljače. Tri pobjede iz druge  polovice veljače bile su samo  uvertira u one ožujske protiv  Dubrovnika u gostima, pa  doma protiv Svjetlosti u posljednjem kolu regularnog dijela. Na kraju je ostao i mali  žal što se Puntamičani nisu  uspjeli probuditi iz zimskog  sna i koje kolo ranije, jer bi  tako sigurno zacementirali  mjesto u Ligi za prvaka. Ovako su kao peti išli u nastavak  natjecanja kroz Ligu za ostanak gdje im je trebalo uzeti  tek dvije do tri pobjede za  osiguranje ostanka u ligi. Prva  je pobjeda došla nakon poraza od Dubrave, već na sljedećem gostovanju kod Šibenika što su potvrdili sljedećim  dvobojem kontra Kaštelana u  Jazinama. Poraz od Splita na  Gripama u 4. kolu više nije  bio ni toliko važan i Puntamičani su mogli odraditi  nastavak Lige za ostanak bez  opterećenja.
Kao i Puntamičani u Ligi za  ostanak su tešku borbu vodile  i košarkašice Zadra koje su  ožujak započele visokom pobjedom u 4. kolu protiv  Trešnjevke (81:32). Uslijedio  je poraz kod Agrama da bi  pravi posao mlade zadarske  košarkašice napravile u 6. kolu visokom pobjedom nad direktnim konkurenticama za  ispadanje Splitom (90:63).
Bod u Maksimiru
Proljetni dio natjecanja započeli su nogometaši Zadra  koji su plodonosan proljetni  dio najavili već krajem veljače  remijem na Šubićevcu (1:1).  U 19. kolu dočekivali su Zebićevi igrači Karlovac protiv  kojeg je u posljednjim minutama golom Santinija iz  jedanaesterca izboren remi  (1:1). Sljedeće kolo donijelo  je gostovanje na Maksimiru  kod superiornog Dinama, a  utakmica je završila s totalno  neočekivanih 0:0 što je bio  prvi bod Zadrana u Maksimiru nakon devet godina.  Svi ti “vrlo dobri” remiji u prva  tri proljetna gola naplaćeni su  u sljedećem kolu protiv  Međimurja na Stanovima, a  nastavak proljetne renesanse  zadarskih nogometaša uslijedio je na gostovanju kod  Croatije iz Sesveta. Pobjeda  od 2:1 nakon preokreta donijela je skok na deveto mjesto na ljestvici sa 27 skupljenih  bodova i s bitno izmijenjenim  raspoloženjem u taboru Dalibora Zebića nakon katastrofalne jeseni.
Rukometaši Zadar Slada su  pred sobom imali završni dio  natjecanja u Dukat Prvoj ligi  u kojem su konkurirali za  ulazak u Premijer ligu. Pobjeda nad Đakovom od 20  golova razlike, igračima pod  vodstvom Roka Paleke je trebala biti uvertira u plodno  proljeće. No hladan tuš je  doživljen u sljedećem 18. kolu  u Županji (32:27). Ispalo se i  u osmini finala kupa Hrvatske  u neizvjesnoj utakmici protiv  prvoligaša Moslavine u Mocirama (28:31). A popravak  forme se nazirao sljedećim  uspjesima u prvenstvu nad  Kaštelima te vrijednom gostujućom pobjedom u Solinu,  što je ujedno bilo prvo proljetno gostujuće slavlje rukometaša Zadra.
Najbolji predstavnici Zadra  posljednjih godina su kuglači  koji su kroz prvenstvene uspjehe pločali put prema novoj  tituli državnih prvaka. Pobjeda u Bjelovaru te protiv  Grmoščice u idućem kolu  potvrđivale su te njihove  težnje. Nije ih bitno uspio  omesti ni poraz u Novskoj  nakon kojeg je uslijedila nova  pobjeda u Mocirama nad riječkim Adrianeonom.
Odbojkaši i odbojkašice  Zadra su promjenljivo nastupali u svojim utakmicama  kroz Prvu B ligu, dok je bolje  igre prikazivao bibinjski Goran s nekoliko pobjeda kroz  ožujak. Stolnotenisači su u  tom mjesecu ostvarili važnu  pobjedu nad Dugim Selom  kojom su ponovno došli u  dobru poziciju za odličan  plasman u prvom dijelu Prvenstva Hrvatske.