Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ani Lovrin i treći saborski mandat

21.12.2011. 23:00
Ani Lovrin i treći saborski mandat


Ana Lovrin će kao zastupnica i treći mandat uzastopno odrađivati u Hrvatskom saboru, tako je jučer poslijepodne odlučilo vodstvo HDZ-a na sastanku u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.
Bivša ministrica pravosuđa i bivša zadarska gradonačelnica Ana Lovrin danas će točno u 10 sati na konstituirajućoj sjednici 7. saziva Hrvatskoga sabora ponovo sjesti u zastupničke klupe. Kako je to već u HDZ-u uobičajeno, tako je odlučeno gotovo u posljednjem trenutku.
U novi saziv Hrvatskoga sabora izabran je 151 zastupnik na parlamentarnim izborima održanim 4. prosinca. Zadarske boje u novom sazivu branit će četiri zastupnika, tri iz HDZ-a (Božidar Kalmeta, Branko Kutija, Ana Lovrin) i tek jedan iz SDP-a (Ingrid Antičević Marinović). U prošlom sazivu ih je bilo pet – 4 HDZ, 1 SDP.
U devetoj, zadarskoj izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam zastupničkih mandata. S obzirom na to da je sedmo mjesto pripalo koalicijskom partneru HGS-u, odnosno Nevenki Bečić, sestri Željka Keruma, za HDZ je ostalo još točno sedam mandata.
Sedmero prvoplasiranih nije se izravno plasiralo u  Hrvatski sabor jer je na listi HDZ-a bilo čak tri od četiri župana iz 9. izborne jedinice i svi su prošli: splitsko-dalmatinski Ante Sanader, ličko-senjski Milan Jurković i šibensko-kninski župan Goran Pauk. Međutim, nijedan od tri župana neće napustiti svoje sadašnje mjesto jer prema važećem zakonu dužnost župana je nespojiva s dužnošću saborskog zastupnika.
– Župana Antu Sanadara zamijenit će načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, župana Gorana Pauka vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, dok će župana Milana Jurkovića zamijeniti Ana Lovrin, rekao je Kalmeta za Zadarski list jučer neposredno po završetku sastanka u središnjici stranke.
Stranka je zaključila da je ostanak župana na dužnosti najbolje rješenje jer bi aktiviranje zastupničkog mandata po važećem zakonu značilo raspisivanje novih izbora i trošenje novaca poreznih obveznika, objašnjava Kalmeta.
Župana Milana Jurkovića nema tko zamijeniti iz Ličko-senjske županije koja je pored njega imala još jednog kandidata, drugoplasiranog na listi Darka Milanovića. Kako je Ana Lovrin bila na graničnom devetom mjestu ona ga je i zamijenila. Na 11. mjestu je bio preški načelnik Ivo Jerolimov, a na posljednjem 14. mjestu pakoški načelnik Milivoj Kurtov.
Za osvojeno osmo mjesto šibensko-kninskog župana Gorana Pauka u igri su bile dvije gradonačelnice, vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev i kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Izabrana je bolje rangirana na izbornoj listi, Juričev Martinčev.