Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kosor: bit ćemo korektiv vlade

21.12.2011. 23:00
Kosor: bit ćemo korektiv vlade


Predsjednica HDZ-a, saborska zastupnica Jadranka Kosor izjavila je danas kako će HDZ biti korektiv vlade.
“Budući da imamo puno iskustva u radu u izvršnoj vlasti, bit ćemo na tragu svih odluka vlade, sve ćemo analizirati i nećemo odstupiti ni jednog milimetra od onih važnih programa koje smo zastupali kao vlada”, rekla je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru.
I dalje će, kazala je, biti žestoki u borbi protiv korupcije i u borbi za gospodarski oporavak.
“Europski put Hrvatske je definitivno naša priča kojoj ćemo davati potporu, ali bit ćemo vrlo oštri u kritikama poteza vlasti s kojima se nećemo slagati i koji su suprotni programu HDZ-a”, rekla je Kosor.
Govoreći o činu primopredaje vlasti Kosor je kazala kako treba predati završna izvješća o radu vlade, među kojima je, kako je rekla, najvažnije financijsko izvješće.
Sastanak s budućim premijerom Zoranom Milanovićem, kako je kazala, “nije predviđen nasamo”.
“Predviđeno je da Milanović dođe sa svojim suradnicima, a ja ću biti sa svojim uskim krugom, budući da svi ministri moraju biti u ministarstvima i moraju se također sastati sa svojim kolegama. To će biti jako kratko i svatko će otići raditi svoj posao”, rekla je Kosor.
Na upit da li joj je danas tužan dan Kosor je ustvrdila kako “nije tužan”.
“Radi se o procesima u demokraciji. Uvijek netko pobjeđuje. Ovo je poticajan dan za mene, imamo puno posla”, poručila je najavivši kako se već priprema za sljedeće izbore.
“Prvi su lokalni, a onda za Europski parlament, ali ono što je jednako važno su i izbori za Hrvatski sabor za 4 godine”, naglasila je.
Upitana o unutarstranačkim izborima, čelnica HDZ-a je rekla da će “izbori biti raspisani jako brzo”, no još će vidjeti kada jer to ovisi o odlukama Predsjedništva.
Dodala je također kako je “jasno vidljivo da ima ambicioznih i marljivih”. Situacija u HDZ-u je, međutim, kako je rekla, daleko od one kakvom je mediji prikazuju.
Voljela bi, kazala je, da se fokus javnosti okrene vladajućima i onima koji će imati prvu sjednicu vlade, njihovim prvim odlukama, i njihovim unutarstranačkim odnosima te da se “HDZ malo ostavi na miru”.
Broševima kaže, neće slati poruke, nego će ih stavljati “kad bude imala inspiraciju za to”.
“Treba nas procjenjivati kako radimo i što radimo, a ne kako se odijevamo”, poručila je čelnica HDZ-a Jadranka Kosor novinarima u Hrvatskom saboru gdje je danas održana konstituirajuća sjednica 7. saziva.
Vladimir Šeks (HDZ) je ustvrdio da je današnji dan “praznik demokracije, praznik novih nada i očekivanja, jedan dobar trenutak, a uvijek s nadom da će taj trenutak dovesti do nečega novog i ljepšeg”.
Upitan hoće li kao oporba biti pakao u sabornici Šeks je uzvratio: “Pakao u onom smislu riječi da ćemo biti jedna oštra oporba, budna, koja će nadzirati vlast i koristiti sva parlamentarna sredstva oštre parlamentarne borbe, vrebati na greške, loviti greške političkog suparnika i protivnika”.
Upitan o odnosima sa stranačkim kolegom Darkom Milinovićem, Šeks je je rekao kako nisu “u nikakvim napetim odnosima”.
“Razgovaramo. Nema zle krvi. Ako postoji neke razlike u pristupu, gledištima, procjenama, ocjenama, to ne treba biti razlog da bi postojala zla krv”, poručio je Šeks.