Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oprezno s pirotehnikom jer najčešće stradaju djeca!

21.12.2011. 23:00
Oprezno s pirotehnikom jer  najčešće stradaju djeca!


Posebno apeliramo na roditelje da paze na svoju maloljetnu djecu jer su oni zbog svoje nezrelosti i znatiželje najčešće u opasnosti od ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima – u povodu nadolazećih blagdana pod već tradicionalnim motom “Mir i dobro” poručili su iz PU zadarske


Eksplozivna sredstva i oružje nisu dio blagdanskog slavlja, a njihova  zloupotreba i neoprezno rukovanje mogu zauvijek promijeniti nečiji život! Posebno  apeliramo na roditelje da paze  na svoju maloljetnu djecu jer  su oni zbog svoje nezrelosti i  znatiželje najčešće u opasnosti od ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima – istaknuto  je na konferenciji za medije  organiziranoj jučer u prostorijama PU zadarske u povodu  nadolazećih blagdana pod već  tradicionalnim motom “Mir i  dobro”. Sandra Poljak Jurinčić iz Odjela za prevenciju  napomenula je kako, srećom,  prošle godine na području PU  zadarske nije evidentiran niti  jedan slučaj ozljeđivanja zbog  neopreznog rukovanja pirotehničkim i ekspolozivnim  sredstvima, no podsjetila je  kako je svega godinu dana  ranije u Lišanima Ostrovičkim na sam doček Nove  godine od posljedica eksplozije ručne bombe smrtno stradao 43-godišnji muškarac.
Od pirotehnike najčešće  stradaju djeca
– Početkom siječnja 2009.  godine u jednom zadarskom  noćnom klubu 19-godišnja  djevojka zadobila je teške  ozljede oka zbog detonacije  petarde na podu kluba, a 24.  studenog iste godine u Žmanu na Dugom otoku prilikom  eksplozije takozvanog topovskog udara teško je ozlijeđen  13-godišnji dječak, a lakše  njegov tri godine mlađi brat –  rekla je Poljak-Jurinčić, podsjetivši još i na slučaj od 24.  siječnja 2008. godine kada je  u Popovićima teško nastradao  10-godišnji dječak. Mališan je  zadobio teške ozljede ruke i  oka uslijed eksplozije petarde  drugog razreda, a zbog toga je  kazneno prijavljen njegov  otac. Svega godinu dana  mlađi dječak 22. prosinca  2007. godine također je teško  ozlijedio ruku i to zapalivši  petardu koju nije na vrijeme  odbacio. Svi ti slučajevi, naglasili su zadarski plavci, trebali bi biti upozorenje i djeci,  ali i njihovim roditeljima koji  su “pred zakonom” odgovorni  za njihove postupke. No odgovornost je i na zaposlenicima u trgovinama koje prodaju pirotehnička sredstva  ako ih prodaju djeci mlađoj od  14 godina. Stoga je Maksimilijan Surić iz Odjela za javni red i mir napomenuo još  jedanput kako djeca mlađa od  14 godina ne smiju kupovati  pirotehnička sredstva.
– Pirotehnička sredstva dijele se u četiri razreda pa je  jako važno napomenuti da  onima iz skupine II. i IV. razreda, gdje spadaju srednji i  veliki vatrometi, smiju rukovati samo za to ovlaštene osobe. Razne bengalske i pucajuće šibice, pucajuće trake,  čepovi i slično što se ubraja u I.  razred i prodaje tijekom cijele  godine u svim vrstama trgovina, smiju kupovati djeca starija od 14 godina, a one iz II.  razreda koje je dopušteno prodavati samo od 15. prosinca pa  do 1. siječnja i to u specijaliziranim prodavaonicama,  dopušteno je kupovati samo  osobama starijim od 18 godina. Djeca ih mogu koristiti samo u nazočnosti svojih roditelja – istaknuo je Surić, napominjući da kršenje navedenih propisa podliježe zakonskim sankcijama. A one su  uglavnom novčane pa tako  pravna osoba može biti kažnjena s iznosom od 20 do 40 tisuća  kuna, a odgovorna osoba od  četiri do osam tisuća kuna.
Velike novčane kazne za  prekršitelje
Kazna za fizičku osobu koja počini prekršaj nedopuštene upotrebe pirotehničkih  sredstava može nekome iz  džepa “izbiti” od tisuće pa čak  i do pet tisuća kuna. Surić je  napomenuo i kako treba voditi računa i o čuvanju pirotehničkih sredstava te pravilnoj uporabi istih. Istaknuo  je da to treba činiti na propisan način, uvijek i isključivo na otvorenom prostoru i dalje od ljudi. Dodao je  i kako je dobro imati pri ruci  kantu s vodom ili mokri  ručnik ako se pirotehnika baca kroz prozor, a posebno je  istaknuo da treba voditi  računa da se petarde ne bacaju u blizini životinja, odnosno pasa kako ne bi kod  njih izazvali neželjenu reakciju uslijed straha od eksplozije takvog sredstva.
Kako je riječ o akciji “Mir i  dobro” u povodu blagdana, iz  policije su upozorili građane  na oprez i odgovornost kada  sjedaju za upravljače svojih  vozila, napomenuvši da to ne  čine ako su konzumirali alkohol. 


Pojačana kontrola neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava




U ovo predblagdansko vrijeme radi sprječavanja  zloupotrebe oružja, eksplozivnih tvari te njihove  neovlaštene prodaje, policijski inspektori u suradnji s državnim inspektoratom obavili su pregled u sedam prodavaonica oružja i streljiva na  području PU zadarske kao i šest takozvanih piro-shopova, ali i tržnice u Zadru, Biogradu i Benkovcu. Pojačana kontrola uvedena je i na graničnim prijelazima, no iz PU zadarske zadovoljno  ističu da za sada još nisu pronašli nikakve nepravilnosti.


Čuvajte se džepara u trgovinama za vrijeme blagdanskih kupnji


Kako je blagdansko vrijeme ujedno i vrijeme većih  kupnji, a posebice u trgovačkim centrima, policija  upozorava građane na dodatan oprez kako u gužvama ne bi postali žrtvama džepara. Stoga ističu da je  uputnije plaćati bankovnim karticama nego sa sobom nositi gotovinu.
– Ne zapisujte pinove na kartice i ne nosite sa  sobom papiriće na kojima su zapisani pinovi.  Držite torbice i ruksake zatvorenima i ispred sebe.  Ne ostavljajte ih u blizini ili u kolicima dok birate  artikle – savjetuje Sandra Poljak Jurinčić, dodajući  da je najbolje novčanike, mobitele i druge vrijedne  stvari držati u prednjim džepovima hlača ili unutarnjim džepovima jakni, a upozorila je i da se  vrijedne stvari ne ostavlja u automobilima na vidnim mjestima.


Čestitka načelnika Darka Cara


Konferenciju za medije u  povodu akcije “Mir i dobro” za obraćanje  građanima iskoristio je i  načelnik PU zadarske  Darko Car, poželjevši svima mirne blagdane, čestit Božić i sretnu novu godinu. Ujedno je zahvalio i  predstavnicima madija na  korektnoj suradnji, a posebice u prilikama kada  je riječ o raznim preventivno-represivnim policijskim akcijama ili važnim  obavijestima za javnost.