Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svjedočanstvo nekih toplijih božićnih blagdana

21.12.2011. 23:00
Svjedočanstvo nekih toplijih božićnih blagdana


Danas, kroz postav božićnih čestitki izdvojenih iz bogate zbirke pokojnog Benedikta Kukulića, koju nam je za ovu izložbu ustupio gospodin Soni Banić, svjedočimo o nekim prošlim, usuđujem se reći, toplijim božićnim blagdanima


U povodu božićnih blagdana u Znanstvenoj knjižnici Zadar jučer je otvorena izložba božićnih čestitki, izdvojenih iz bogate zbirke pokojnog Benedikta Kukulića, koju je naslijedio i za ovu izložbu ustupio gospodin Soni Banić.
Izložba starih božićnih čestitki nastala je kao plod dugogodišnjeg čestitanja među rodbinom i prijateljima pokojnog Benedikta kukulića i njegovih kćeri Anke, Božene i Jasne.
Benedikt Kukulić (1886. – 1964.) je tijekom svog školovanja i odrastanja u Zadru, te godina rada diljem Hrvatske sakupio zavidnu zbirku božićnih i uskrsnih čestitki, kao i razglednice mnogih mjesta u Hrvatskoj. Kukulić se školovao u Zadru, te je tijekom svih tih godina bio član Hrvatskog sokola u sekciji mačevalaca kao i kasnije prigodom osnivanja Veslačkog kluba “Jadran” čiji je bio član. Kao pravnik za vrijeme Kraljevine Jugoslavije obnašao je mnoge dužnosti u brojnim mjestima i gradovima diljem tadašnje Jugoslavije. Vremenom je uspio sakupiti zavidan broj čestitki raznovrsnog sadržaja kao i starih razglednica gradova, gradića i manjih mjesta tadašnje Kraljevine Jugoslavije.
Izložene čestitke nastale su u prva četiri desetljeća 20. stoljeća, a ovo im je prvo javno izlaganje uopće, na uvid svim posjetiteljima Znanstvene knjižnice.
– Danas, kroz postav božićnih čestitki izdvojenih iz bogate zbirke pokojnog Benedikta Kukulića, koju nam je za ovu izložbu ustupio gospodin Soni Banić, svjedočimo o nekim prošlim, usuđujem se reći, toplijim božićnim blagdanima. Ne dopustimo da bespoštedna utrka s vremenom izbriše trenutak sreće, Kad čestitku pišemo i kad je primamo, kazala je Marijana Senkić Klapan, izrazivši nadu kako ćemo svi ovih dana primjerom posvjedočiti da nam ne trebaju formalne sms/mms poruke niti bogato ilustrirane internetske čestitke koje brišemo kao spam.
– Treba se vratiti formi koja ostvaruje pozitivnu funkciju, rukom pisanom čestitkom širiti toplinu unutarnje božićne radosti s jedne strane, a s druge, osjetiti radost iščekivanja poštara, a svoj dom okititi primljenom čestitkama. Tada će i generacije koje dolaze imati svog Kukulića, svog Banića, kazala je Senkić Klapan.
Izložba, na kojoj je postavljeno više od 100 čestitki na tri panoa, se može razgledati do 15. siječnja 2012. godine.