Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Knjiga svih onih koji nesebično vole Zadar

Autor: Valentina Mlađen

21.12.2012. 23:00
Knjiga svih onih koji nesebično vole Zadar

Foto: Vedran SITNICA



1958. tadašnji župnik župe sv. Šime don Žarko Brzić povjerio je fra Zdravku Mašini osnivanje jednoga crkvenog zbora


Zadar je grad u kojem se od pamtivjeka gajilo liturgijsko pjevanje, osobito u crkvi Sv. Stošije. To potvrđuje i činjenica da je u Zadru objavljen prvi priručnik gregorijanskog pjevanja na hrvatskom jeziku, ali i djelovanje mnogih vrsnih glazbenika u katedrali, rekla je sestra M. Blaga Bunčuga predstavljajući u Katedrali sv. Stošije “Kroniku središnjega gradskog crkvenog zbora (1958. – 2012.)”.
Predstavljajući, moglo bi se reći knjigu lijepih uspomena, ovog dugovječnog zbora sestra Blaga nije mogla ne dotaknuti se povijesti zborskog pjevanja u Zadru istaknuviši kako su pjesme utišale bombe II. svjetskog rata no već u prvim poslijeratnim vremenima pjesma se opet čuje, a zborovi se okupljaju. Crkveni nastupi tih zborova koji su pjevali po župama činili su temelj za nastanak zbora koji bi ih ujedinio. Naime, 1958. tadašnji župnik župe sv. Šime don Žarko Brzić povjerio je fra Zdravku Mašini osnivanje jednoga crkvenog zbora što je on rado prihvatio. Kroz sve ove godine zbor su vodili fra Zdravko Mašina, don Miljenko Žagar, povremeno je dirigirao i svirao na orguljama i prof. Tomislav Košta, a od 1970. do danas ovim zborom ravna don Pavao Kero. Svo to vrijeme zbor je imao samo jednoga orguljaša, don Jerka Gregova, koji je tu službu počeo još kao bogoslov.
Srce puno vjere i ljubavi
– U danima nastajanja zbora u Hrvatskoj je vladao komunistički režim i pjevanje u zboru značilo je svjesno preuzimanje rizika, mogli su to samo oni koji su imali srce puno vjere i ljubavi, naglasila je sestra Blaga.
Nazočan je predstavljanju bio i autor Kronike koji je u zboru pjevao od njegovih početaka i njegov najstariji član Ante Ivić, a istaknuto je kako je prvih dvadesetak godina Kronike bilježio naknadno koristeći se zapisima Vjesnika Zadarske nadbiskupije. Zapisi od 80-ih do 2000. opsežniji su i sadržajniji, a bilježio ih je autor na nastupima ili neposredno nakon njih dok su ih od tada pa do 2010. bilježili priređivači Kronike.
Kako je istaknula sestra Blaga ova knjiga ne predstavlja medij koji dugo može zadržati pozornost čitatelja, ali će snažno privući pozornost onih koji su je stvarali pjevajući s autorom, ali i svih onih koji vole ovaj grad i nesebično sudjeluju u obogaćivanju njegova kulturnog života.
Nakon uvodnog dijela mr. don Dario Tičić, zajedno sa Središnjim gradskim crkvenim zborom, pod ravnanjem don Kere izveli su glazbeni hod kroz liturgijsku godinu. Uz prigodno i nadahnuto obraćanje don Tičića zbor je izveo osam skladbi: Najljepšoj Djevici, Kog ste vidjeli pastiri, Popijevkom veselom, Puče moj, Kraljice neba, Kruh anđeoski (Panis angelicus), Sveti Šime, pravedniče, Nebesa silna pjevaju – i tako pokazao zašto uspješno djeluje i postoji već 54 godine.
U ime nadbiskupa Želimira Puljića završnu riječ dao je don Milivoj Bolobanić, član zbora od njegovih početaka.
Bolobanić se tako prisjetio jedne anegdote kada je zajedno, sada s pokojnim don Franom Mandićem i Zlatkom Korićem pjevao u Katedrali muku za Cvjetnicu, odjednom su čuli štropot, a ispred njih se sasula nekadašnja kamena ograda koja je sada napravljena od željeza i tako iznenadila i njih i vjernike u Katedrali.
Želja za mladim pjevačima
– Ovo što je zbor pokazao večeras dalo je naslutiti liturgijsku sliku kroz cijelu godinu. Moja želja je da zbor opstane, da uvijek slavi Boga i da uvijek bude novih mladih pjevača koji će u njemu pjevati, poželio je don Bolobanić.
Onima koji su se našli na predstavljanju ove knjige u srijedu u Katedrali i koji su imali priliku čuti zbor u tom svečarskom slavlju mogli su zaista na pravi način doživjeti nadolazeće blagdane i Božićno otajstvo.


 KRONIKA I ZBOR U BROJKAMA




Knjiga pripada žanru kronike te na 271 stranici donosi iscrpne podatke poput onih u kojim je župama zbor nastupao, o liturgijskim i drugim crkvenim slavljima , o programima zbora, članovima i slično. Nakladnik je župa sv. Šime, knjiga je tiskana u tvrdom uvezu u nakladi od 300 primjeraka.
Također od 1958. pa do danas kroz zbor je prošlo 186 pjevača, a najveći dio kronike odnosi se na zapise o nastupima zbora te je obogaćen sa 192 slikovna zapisa.