Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Put do malih, samozatajnih ljudi

Autor: Valentina Mlađen

21.12.2012. 23:00
Put do malih, samozatajnih ljudi

Foto: Vedran SITNICA



– Nadam se da će moja maslinarska avantura trajati još dugo jer sa svakom svojom reportažom ja saznam nešto novo i obogatim se, kaže Maja


Od sadnice, preko kultiviranja do prerade i gotovog maslinovog ulja – tako je prikazan proces nastanka najfinijeg maslinovog ulja naših krajeva na izložbi “Putevima masline” u Narodnom muzeju Zadar. Autorica je fotoreporterka Maja Marinović, suradnica Zadarskog lista i časopisa Maslinar, kojoj je ovo prva samostalna izložba.
Mladenački zanos
– Maja je put masline prikazala reporterski, kadrovi su dosta dobro tehnički odrađeni. Ona ne pretendira biti umjetnički fotograf, već samo reporterskim okom zabilježiti viđeno, rekao je Petar Sikirić, predsjednik Foto-kino-video kluba Zadar, suorganizatora izložbe.
Na izložbi otvorenoj sinoć u NMZ-u izložene su 44 fotografije, a najveći dio fotografija nastao je za vrijeme rada na reportažama za časopis Maslinar. Maslinici, maslinari, proizvodnja maslinova ulja te samo ulje, pa čak i priprema hrane uz dragocjenu tekućinu prikazano je na zidovima Muzeja.
Tijekom otvorenja nekoliko riječi o Majinu radu uputio je i maslinar dr. Ivica Vlatković istaknuvši kako Maja kao novinarka njeguje prave vrijednosti.
– Svojim novinarskim djelima Maja sve ove godine pronalazi put do onih malih samozatajnih ljudi i upravo u svom mladenačkom zanosu uspjela je osvijetliti ne samo te ljude već i onaj drugi dio Hrvatske koji ne vidimo svakodnevno na vijestima.
Bogati katalog
Autorica se podsjetila početka svoje maslinarske avanture koja je započela u Dubrovniku, sasvim slučajno, prije tri godine te se nastavila do danas.
– Nadam se da će moja maslinarska avantura trajati još dugo jer sa svakom svojom reportažom ja saznam nešto novo i obogatim se. Za mene to nije samo izvještavanje, za mene su to ljudske sudbine, zaključila je Maja.
Uz izložbu tiskan je i bogati katalog u kojem se, uz nekoliko fotografija s izložbe, mogu naći i Majini tekstovi iz Maslinara.