Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Grand prix Alaburiću, najpothvat Huzjaku

21.12.2016. 23:00
Grand prix Alaburiću, najpothvat Huzjaku


U akciji Plodova zemlje i mora Zadarskog lista i ove su godine nagrađeni najuporniji i najspretniji ribolovci, koji ostvaruju svoje ulove na području Zadarske županije. Svečanost proglašenja najuspješnijih odvijala se u ugodnom ozračju, za ovu prigodu ipak pretijesnog restorana JK Uskok na Vitrenjaku.
Događanje je okupilo ribare, natjecatelje, ali i one koji će to tek postati, ugledne osobe iz gospodarskog, javnog i političkog života, čitatelje našeg lista, ljubitelje mora i ribolova. Uistinu, proglašenje pobjednika natječaja za Najulov, koji traje cijelu godinu, postao je veliki događaj.
Čestitajući ribolovcima, ali i organizatorima, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta nije propustio spomenuti kako je Zadar jedini grad u Hrvatskoj, koji je od osamostaljenja iznjedrio svoje dnevne novine.
– Zadarski list svakodnevno okupi više od 20.000 ljudi. Čitatelja, koji u  novinama susreću svoje susjede, prijatelje i suradnike, upoznaju nove, komuniciraju i uče na primjerima dobre prakse. Točne informacije i dijalog dovode do novih ideja i rješenja koje su od životnog interesa za sve, rekao je Kalmeta. On je pohvalio prilog Plodovi zemlje i mora, podržavajući nastavak akcije Najulov.
Prije proglašenja najboljih ocjenjivački sud u sastavu prof.dr.sc. Ante Kolega, dr. Lav Bavčević, dr. Neven Bosnić, meštar od panule, Joško Radman, stručni suradnik, Boris Bulić te urednik Plodova zemlje i mora Nedjeljko Jusup imali su pune ruke posla u pažljivom selektiranju, još požljivijem bodovanju i formiranju plasmanskih lista. Nakon detaljnog višekratnog pregleda svih prijavljenih ulova, izračuna bodova, ovaj je sud odredio pobjednike ovogodišnjeg natjecanja Najulov u kategoriji najvećih riba. Pet ribolovaca zaslužilo je priznanje i nagrade.
Najvećeg arbuna, tog crvenog kraljevića mora teškog 1,33 kg ulovio je Ante Soldo. Najzubaca, ribljeg cara teškog 12,46 kilograma ulovio je Slavko Žunić. Najlubina – lukavog princa mora od 10,2 kilograma ulovio je Štefan Brata, dok je najpodlanicu, kraljicu mora od 4,5 kilograma ulovio Denis Mujnović. Najlicu, morsku ratnicu, pravog gladijatora mora, tešku 26 kilograma ulovio je Oliver Alaburić. Najlignju, tu poslasticu mora tešku čak 2,20 kilograma ulovio je Antonio Jurin.
Stručni ocjenjivački sud u dodjeli nagrade za ribarsko srce dodijelio ju je Dinu Bajlu za ulovljenog brancina od 8,6 kilograma radi prevage u nijansama jer je pristup i način ulova bio potpuno športski i izuzetno avanturistički. Po refuli juga s trometarskim gumenjakom ulovljen je kapitalac. Također, ističe Dino, kako nikada ne lovi malu ribu, već čeka veću, odnosno slobodno se može zaključiti kako gaji izrazito sportski i fair play pristup.
U kategoriji glavnih nagrada Najpothvat 2016. osvojio je Marin Huzjak za kapitalni ulov gofa težine 39, 623 kilograma i to panulom.
Uzbuđenje je na Vitrenjaku raslo je kako se približavao trenutak proglašenja dviju glavnih nagrada Najulov i Grand Prix 2016. Kako su na bodovnoj listi drugo mjesto s jednakom vrstom, težinom i brojem bodova zauzela dva ulova, ocjenjivački je sud odlučio kako treće mjesto nije u konkurenciji, što je u skladu s općeprihvaćenim sistemom nagrađivanja u športu. Dakle drugo mjesto su “podijelila” dva natjecatelja i to za ulov sipe ostima pod sviću teške tri kilograma, što je djelo Mira Melnika, te za ulov sipe na kanćenicu od tri kilograma, koju je ulovio Dario Korda.
Tako se primakao i trenutak glavne nagrade.
Prvo mjesto u kategoriji Najulov 2016. godine s ulovom fratra teškog 0,9 kilograma osvojio je Oliver Alaburić. Uz pehar i priznanje za Najulov i Grand Prix 2016. spretnom i sretnom ribolovcu Oliveru pripada vanbrodski motor Yamaha vrijedan 10.421 kunu, dar Plodova zemlje i mora, kojega je uručio Nedjeljko Jusup, osnivač i dugogodišnji glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list.
Nakon prigodnih riječi glavni urednik Šenol Selimović je pozvao sve na feštu od bakalara, kojega je pripremilo osoblje Cateringa Turisthotela te da uživaju u izvrsnim vinima koja su za ovu prigodu darovali MasVin, Badel, Kraljevski vinogradi, Vina Vrsaljko, Šime Škaulj, Tomislav Glavić, Stjepan Vučemilović, Vinarija Jokić, Vina otoka Paga i Vinarija Degarra.  Selimović se posebno zahvalio i našem gradišćanskom Hrvatu, Mati Klikoviću, koji je iz Austrije dostavio dvije butelje svoga vina da ih kušamo.
Bakalar je brzo planuo, odaziv bio iznad očekivanja. A i vina su u nastavku druženja na terasi Uskoka iskapljana do posljednje kapi. Cijeli program je u lepršavom stilu vodio Nenad Marčina, predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra- Donat.