Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OTP postaje četvrta banka po veličini u Hrvatskoj

21.12.2016. 23:00
OTP postaje četvrta banka po veličini u Hrvatskoj


OTP banka Hrvatska, hrvatska podružnica mađarske OTP banke, potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u Splitskoj banci, članici grupe Societe Generale, objavila je u srijedu OTP banka.
“Societe Generale Splitska banka peti je najveći igrač na hrvatskom bankarskom tržištu, banka s univerzalnom ponudom aktivna u poslovanju s građanstvom i gospodarstvom. Kao rezultat ove akvizicije, tržišni udio OTP grupe porast će na otprilike 10 posto”, navodi se u priopćenju OTP banke, objavljenom na njezinoj internetskoj stranici.
Kupnjom Splitske banke tržišni udio mađarske OTP grupe na hrvatskom tržištu porast će na oko 10 posto, a iz OTP banke u srijedu poručuju da će znati iskoristiti sve prednosti obje banke i opravdati povjerenje klijenata, dok u Hrvatskoj gospodarskoj komori najavljenu akviziciju tumače kao nastavak okrupnjavanja bankarskog sektora u Hrvatskoj. I iz francuske su grupe objavili priopćenje o prodaji Splitske banke mađarskoj grupi, a ni OTP banka niti Societe Generale nisu objavili vrijednost transakcije.
U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) kažu da u ovoj fazi kupac nije bio dužan o tome službeno obavijestiti HNB te da će na zahtjev, ako bude podnesen, odgovoriti u propisanom roku.
Predsjednik Uprave OTP banke Balazs Bekeffy ističe kako je ta banka od svog ulaska na hrvatsko tržište stalno jačala svoje poslovanje i širila poslovnu mrežu.
– Ovim preuzimanjem nastat će četvrta po veličini banka u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od oko 10 posto. Kako i OTP banka i Splitska svojim klijentima nude vrlo široki spektar univerzalnih financijskih usluga, uvjeren sam da ćemo znati iskoristiti sve prednosti obje banke te opravdati povjerenje naših klijenata, kazao je Bekeffy.
Iz OTP banke napominju kako o drugim detaljima preuzimanja za sada ne mogu govoriti, ali za siječanj iduće godine planiraju konferenciju za novinare.
Mađarska OTP banka na hrvatsko je tržište ušla 2005. godine kada je kupila zadarsku Novu banku (koja je nastala sredinom 2002. spajanjem Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke, a 2004. joj je pripojena i Dubrovačka banka). OTP banka Hrvatska je u 2014. stekla i većinski, 98,37 postotni udjel, u Banco Popolare Croatia. OTP banka do sada je bila osma banka po veličini na hrvatskom bankarskom tržištu. Po podacima HNB-a, krajem rujna ove godine ukupna imovina te banke iznosila je 15,9 milijardi kuna, čime je na hrvatskom bankarskom tržištu imala udio od 3,98 posto, a prvih devet mjeseci ove godine banka je imala bruto dobit od 147 milijuna kuna.
OTP banka i dalje jejedina banka čiji je domicil u Zadru, što rezultira  velikim brojem zaposlenih u lokalnoj sredini, ali i partnerstvom s gradom i širom zajednicom pri stipendiranju učenika i studenata, uređenju  javnog prostora i sl.
– OTP je u Zadru domaća banka, ali i značajan gospodarski subjekt,  veliki poslodavac i dobar partner lokalnoj zajednici. Za svaki grad to je  bitno, i to ne samo u financijskom pogledu, već i kroz druge višestruke  koristi koje donosi jedna poduzetna, profitabilna i zdrava organizacija u  nekoj sredini. Biti faktor ekonomske snage, ali i stabilnosti koja osigurava ne samo zaposlenje za naše radnike, već i stabilnost i održivost naših  dobavljača i poslovnih partnera, posebno je važno u vrijeme recesije u  kojem je sve manje dobrih priča, rekao nam je za posljednjeg razgovora  Bekeffy.