Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Infarkt tri tisuće kuna!

Autor:

22.01.2009. 23:00
Infarkt tri tisuće kuna!


Participacija za upalu pluća bez težih komplikacija košta oko 1.400 kuna, a ako se stanje zakomplicira cijena raste i do 2.500 kuna. Akutni infarkt srca, u slučaju kada nije rađena invanzivna dijagnostika srca košta 1.900 kuna, a ako je rađena koronografija te mu je postavljen stent na srcu, pacijent će morati platiti čak 3.000 kuna, kaže dr. Vrančić


Na šalterima zadarskog područnog ureda HZZO-a svakodnevno ima zainteresiranih za uzimanje police dopunskog zdravstvenog osiguranja, a prema njihovim riječima, uplašeni su cijenama boničkog liječenja koje bi morali u slučaju bolesti platititi te su procijenili da im je bolje uzeti dopunsko.
Naime, za 80 ili 150 kuna mjesečno, ovisno o primanjima građana, s karticom dopunskog osiguranja sve zdravstvene usluge i pregledi su besplatni.
Na ovaj način pacijenti se osiguravaju i od plaćanja brojnih participacija bolnici u slučaju neke iznenadne bolesti ili nesreće.
Dan u bolnici 100 kn
Izuzeti od svih plaćanja bit će samo djeca do 18. godine i trudnice. Svi ostali bez dopunskog osiguranja sudjelovat će kao i dosad u plaćanju zdravstvenih usluga, počevši od liječnika opće prakse pa do pregleda specijalista i boravka u bolnici, i to u iznosu od 20 posto. Tako će, primjerice, pregled kod liječnika opće prakse stajati 15 kuna, specijalistička pretraga oko 50 kuna, dan u bolnici oko 100 kuna.
Slijedom ovoga razgovarali smo s dr. Zvonimirom Vrančićem, ravnateljem Opće bolnice u Zadru. On nam je potvrdio da su i u bolnici primijetili da sve više pacijenata ima kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja čime su se osigurali od plaćanja skupih participacija.
Vrančić nam je tako na nekoliko slikovitih primjera pokazao koliko bi pacijent bez police dopunskog zdravstvenog osiguranja morao platiti participaciju kod nekih zahvata.
– Kad bi nam došao pacijent s upalom pluća, ali bez težih komplikacija, on bi za nekoliko dana ležanja u bolnici, pretrage, te lijekove platio oko 1.400 kuna participacije. Ako se, međutim, radi o upali pluća s težim komplikacijama, onda bi za svoje liječenje morao izdvojiti i do 2.500 kuna, rekao je Vrančić i dodao da je ovaj iznos račun u koji su uračunati svi troškovi boravka pacijenta u bolnici, obavljanja pretraga i njegova liječenja, a dobije ga prilikom odlaska kući.
Laparaskopija jeftinija
On nam je naveo još nekoliko primjera pa tako i dolazak pacijenta u bolnicu s akutnim infarktom srca. U slučaju kad nije rađena invanzivna dijagnostika srca pacijent će platiti 1.900 kuna. Međutim, ako je došao s akutnim infarktom srca i rađena mu je koronografija te mu je postavljen stent na srcu za ovo će morati platiti čak 3.000 kuna!
 – Operacija skidanja staračke mrene zbog koje se ostaje jedan do dva dana u bolnici pacijenta će koštati oko 1.300 kuna, dok će ga operacija slijepog crijeva, i to u slučaju ako je prošla bez komplikacija, stajati 1.400 kuna, rekao je Vrančić. On nam je još kazao da bi operacija žučnih kamenaca na klasičan način, dakle rezanjem trbuha koštala oko 2.300 kuna, dok bi modernija, laparaskopska operacija koštala oko 2.000 kuna. Na pitanje zašto je ovaj drugi način jeftiniji, Vrančić je rekao da je to modernizirani i jednostavniji način operiranja pa je zato i jeftiniji.
Što se tiče cijena nekih pregleda i specijalističkih pretraga, Vrančić je rekao da ona ovisi o tome koji se pregled radi te što se točno pregledava i snima. Dodao je, da se cijene tih pregleda kreću od 600 do 6.000 kuna, a pacijenti plaćaju 20 posto participacije od cijene pregleda.
 – Ovo su neke od cijena participacije koju bi pacijent platio da pristupi operaciji ili pregledu, a da nema policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Zato je, po mom mišljenju, preporučljivo imati dopunsko osiguranje kako bi bili mirniji, zaključio je Vrančić.