Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar još čeka rukometno buđenje

Autor: Šime Ćurko

22.01.2009. 23:00
Zadar još čeka rukometno buđenje

Foto: Filip BRALA



Rukomet u Zadarskoj županiji na svojevrsnoj je prekretnici; ili će konačno iskoristiti galamu koja se stvorila oko SP-a ili mu prijeti dugotrajno životaranje s tek povremenim (rezultatskim) bljeskovima


Nikad Zadar nije bio domaćin tako velikom sportskom događaju kakav je Svjetsko rukometno prvenstvo. Tri dana, devet utakmica šest od 12 najboljih (preostalih šest, među njima i Hrvatska, igrat će u Areni Zagreb) svjetskih reprezentacija, takvo što Zadar još nije doživio. Pa iako neće biti Hrvatske, iako je Zadar ostao bez usmeno obećanog polufinala SP-a, ne treba sumnjati da će se od 24. do 27. siječnja u Dvorani Krešimira Ćosića događati velike stvari.
Pitanje je samo, kao i uvijek, što nakon toga. Što kad sve prođe, kakve će u konačnici koristi (rukometni) Zadar imati od svega toga. Ne mislimo na financijsku korist, ona ionako kako dođe (ako dođe) tako i prođe, već na onu sportsku, prije svega rukometnu. Hoće li Svjetsko prvenstvo probuditi ovaj sport u Zadru, za početak omasoviti ga i podignuti na višu razinu od Prve B lige? Nismo baš sigurni, ali želimo vjerovati i nadati se da će ipak krenuti na bolje. Sedam hrvatskih gradova ugostit će utakmice SP-a, samo Zadar od svih njih nema ni muškog ni ženskog prvoligaša i to je podatak za zabrinutost. Jest, igrati u Prvoj ligi ne znači da je sve super i da problema nema, ali momčadski sportovi čije seniorske momčadi nisu prvoligaši u podređenom su položaju u svakom smislu, prije svih onom financijskom. Manje su financijske injekcije iz Grada Zadra, kao glavnog sponzora cjelokupnog zadarskog sporta, a interes sponzora gotovo da za niži rang od Prve lige i ne postoji. Teško ide i prvoligašima sa sponzorima, nečem niže od toga da i ne govorimo. I zato je rukomet u Zadarskoj županiji na svojevrsnoj prekretnici; ili će konačno iskoristiti galamu koja se stvorila oko SP-a ili mu prijeti dugotrajno životarenje s tek povremenim (rezultatskim) bljeskovima. Ozbiljan udarac rukometu u Zadarskoj županiji, kakvog li apsurda, zadala je izgradnja novih dvorana posljednjih godina pa i cijelog desetljeće. Jasno je i zašto jer samo dvorane u Biogradu i Benkovcu imaju parket s dimenzijama koje dopuštaju igranje rukometa. Sukošan, Bibinje, Pakoštane, Preko, Pag, Poličnik…, sve su to sredine koje su ne tako davno dobile dvorane, ali dvorane u kojima se ne može igrati rukomet. U državi čija je reprezentacija stigla do titule svjetskog i olimpijskog pobjednika, čija reprezentacija od 2003. godina konstantno igra u završnicama velikih natjecanja (najslabiji plasman bilo je 5. mjesto na SP-u u Njemačkoj 2007. godine), konačno reprezentacije koja je daleko naša najtrofejnija nacionalna selekcija od 1992. godine, takvo što je teško objašnjiv potez. Mocire, kao jedina dvorana (ne računajući Krešinu dvoranu) u kojoj se može igrati rukomet u Zadru ne mogu udomiti sve rukometaše i rukometašice u kombinaciji s ostalim sportašima i rekreativcima i moguće je da je prilika za rukometni uzlet Zadra propuštena i prije nego što je SP došao u Zadar. Posebno nakon što ni u dvorani na Višnjiku nijedna pomoćna dvorana nema rukometu potrebne dimenzije. I zato bojazan da ovo SP neće puno toga promijeniti na relaciji Zadar – rukomet, bez obzira na sve zanesenjake u ovaj sport koji svojim radom spašavaju što se spasit’ da. Dok je takvih, bit će i zadarskog rukometa, makar ponekad i na sportskim marginama.


 MOCIRE PRETVORITI U RUKOMETNI DOM




Šest reprezentacija koje će u Zadru 24., 25. i 27. siječnja igrati za prve dvije pozicije i plasman u polufinale osim u Dvorani Krešimira Ćosića trenirat će i u Mocirama. Iako je bilo najavljivano da će se iz tog razloga u Mocirama postaviti tzv. rukometna podloga, od toga neće biti ništa pa će reprezentacije koje budu trenirale u Mocirama (u četiri dana imaju jutarnji termin do 12 sati) raditi na parketu. No, budući da je u Zadru ostala i podloga koja se koristila za olimpijske kvalifikacije (za SP se morala nabaviti nova) iz rukometnih je krugova krenula inicijativa da se ta podloga trajno postavi u Mocire koje bi se tako pretvorile u rukometnu dvoranu. Za takvo što treba naći rješenje što s košarkaškim momčadim, uglavnom mlađim kategorijama, koji Mocire koriste za treniranje i odigravanje utakmica. Jedna od opcija je kompletno preseljenje košarke na Višnjik. Za sada je sve na ideji, a realizacija – o tom potom.


 ZADRANI S NORVEŽANIMA


S Norveškom reprezentacijom u Zadar će doputovati i 60-ak polaznika rukometne akademije njihova saveza. Riječ je uglavnom o igrači(ca)ma 1990. godišta i mlađih, a dogovoreno je da će se domaćini u Zadru s njima družiti i na sportskom terenu. Tako je za 28. siječnja najavljeno odigravanje četiri utakmice zadarskih klubova s norveškim gostima. Od muških klubova s Norvežanima će igrati Zadar i Arbanasi, a vršnjakinjama iz Skandinavije suprotstavit će se rukometašice Zadra.


 KLUBOVI SE ANGAŽIRALI


Sve snage s kojima raspolaže rukometni Zadar anagažirane su za utakmice Svjetskog prvenstva. Tako će 60 djece iz Zadra, Biograda i Benkovca biti akreditirano za izlazak s igračima na teren, četvero njih za nošenje IHF-ove zastave na početku svake utakmice te osmero za brisanje podloge. Oko 60 mahom starijih igrača bit će na raspolaganju gledateljima kao redari.